Hummus s česnekovými topinkami
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", s. 104, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, arabská kuchyně)
Suroviny:400 g cizrny uvařené do měkka
šťáva z 1 velkého citrónu6 lžic omáčky tahini (z obchodů se zdravou výživou, supermarketů)1 lžíce olivového nebo rostlinného oleje na topinky
Postup přípravy:Cizrnu necháme přes noc namočenou, spaříme ji, vodu slijeme a uvaříme v neslané vodě doměkka.V mixéru připravíme z měkké cizrny pyré. Pokud je pyré příliš viskozní, přidáme potřebné množství slité vody, ve které jsme cizrnu vařili. Do pyré přidáme omáčku tahini a citrónovou šťávu, zamícháme, případně necháme vychladit jeden den v chladničce.Pastu používáme jako pomazánku na česnekem potřené topinky, které mohou posloužit jako zákusek k dobrému pití nebo jako předkrm hlavního jídla.Pokud děláme topinky na toastovači bez oleje, potřeme je po opražení česnekem, pokapeme olivovým olejem, namažeme pastou a ozdobíme čerstvými lístky koriandru. Hummus můžeme také podávat na talíři se souměrně rozloženými olivami.Z pasty vytvoříme hromádky mezi olivami a do středu mísy (talíře) navršíme zelený kopeček z natrhaných listků čerstvého koriandru.Česnekem potřené topinky pak podáváme zvlášť na talíři a každý si je namaže, očesnekuje a ozdobí sám, jak je mu libo a pojídá co hrdlo ráčí.Česnek můžeme vmichat přímo do cizrnové pasty a podávat jako dip-omáčku třeba "chummus" v arabském chlebu, nebo také s jiným pečivem.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME