Falafel
Falafel nebo Felafel - je starobylý čistě vegetariánský pokrm původem z Egypta. Dnes je oblíbený v zemích Blízkého Východu, zejména v Západním Libanonu, Izraeli avšak rozšířil se po všech kontinentech. Hlavní ingrediencí je cizrna a proto je bohatý na proteiny a vitamíny. Jeho příprava se podle oblastí jen velmi málo liší. Během přípravy je cizrna namočena, uvařena až je měkká jako máslo, pak rozmělněna s přídavkem exotických koření a bylinek (římský kmín, koriandr, cayenský pepř, česnek a sojová omáčka), přidán kukuřičný olej a omáčka tahini nebo máslo z burských oříšků. Pokrm je podáván jako součást náplně teplého arabského chleba "pita", spolu s jogurtem a nasekanou zeleninou jako jsou: plátky lilku, rajčat, cibulky, ředkví, okurky, salátu, bílého hlávkového zelí a s naloženými chilli papričkami. To vše doplňuje jogurtová omáčka z čerstvé máty nebo omáčka tahini. Z cizrnové hmoty jsou tvarované rukama malé kuličky, které jsou osmaženy v oleji dozlatova. Zelenina je kombinována v závislosti na dostupnosti v daném ročním období a v příslušné zeměpisné poloze.
Falafel 2x
Suroviny:2 šálky cizrna, uvařené doměkka4 stroužky česneku, nakrájený3 lžíce másla z burských oříšku (z obchodů se zdravou výživou)1 jarní cibulka, nakrájená1 cibule, nasekaná na kousky1 vejce1/4 lžička drceného koriandru1/4 lžičky drceného římského kmínu1/4 lžičky cayenského pepře1 lžíce sójové omáčky1 lžíce kukuřičného nebo jiného rostlinného oleje
Postup přípravy:Cizrnu necháme přes noc namočenou, spaříme, vodu slijeme a uvaříme v neslané vodě doměkka.V mixeru připravíme z měkké cizrny pyré.Do pyré přidáme česnek, podzemnicové máslo, zelenou cibulku, cibuli, vajíčko, koriandr, římský kmín (cumin), cayenský pepř a sójovou omáčku .Opět velmi dobře rozmixujeme až na hladkou pastu.Pomocí lžíce tvarujeme z pasty kuličky, které v horkém oleji a na mírném ohni usmažíme dohněda ze všech stran.Podáváme s dip-omáčkou "chummus" v arabském chlebu, nebo s pečivem.
Felafel z Libanonu
(Linda McCartney: "World of Vegetarian Cooking", vydání z Itálie, 1998, arabská kuchyně)
Suroviny na 4 porce
2 x 400 g konzervované cizrny, scedit (nebo stejné množství uvařené doměkka)
1 lžička rozmělněného cuminu1 lžička drcené kurkumy1 stroužek česneku50 g kostek čerstvého bílého chleba (rohlíky - DDK)3 lžíce nasekaného zeleného koriandru nebo petrželky2 lžíce vodyhladká mouka na obalenírostlinný olej na smažení
Na jogurtovou omáčku4 lžíce čerstvé máty, jemně nasekané listy300 ml bílého jogurtu nebo sójového jogurtucitrónová šťáva podle chutisůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:Cizrnu, koření, kostky chleba a naše oblíbené bylinky vložíme do kuchyňského mixéru.Rozmícháme, až je cizrna jemně posekaná, ale není ještě tak jemná jako pyré!Směs dáme do velké misky a přidáme vodu a směs uhněteme.S namoučenýma rukama vytvoříme 20 kuliček velkých jako ořechy, lehce je zploštíme a dáme je asi na 30 minut ochladit do lednice.Do pánve postavené na středním ohni nalijeme vrstvu asi 5 - 8 cm oleje (- když olej má správnou teplotu a je připraven ke smažení, když vhozená kostička chleba pochvíli mírně zhnědne). Pak obalíme kuličky "felafel" v mouce a smažíme je asi 3 minuty, až jsou po celém povrchu zlatohnědé.Vybereme je z pánve, položíme na ubrousek k odstranění nadbytečného oleje.
Příprava jogurtové omáčky s čerstvou mátou:Smícháme všechny ingredience a směs necháme stát nejméně půl hodiny, aby se vůně máty rozložila v jogurtu.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME