Hippocras - Spiced Red Wine
(Recipes adapted by Roz Deny: "The Tudor Kitchens Cookery Book", print from Royal Library, Archival material, anglická kuchyně)Hippocras - je straoanglické bohatě kořeněné víno. Bylo tak nazváno proto, že původně bylo v konečné fázi proceděno přes tzv. "Hippocrat bags", který je pojmenován po řeckém fyzikovi Hippokratovi. Byly to konické pytle z vlněné látky, které byly často sestaveny do soustavy několika nad sebou (viz obrázek vpravo), které sloužily pro dokonalé odstranění mletého koření přidávaného do kořeněného vína aj. Dnes k tomu použijeme hustý cedník nebo případně ještě vyložený čistým plátynkem. Tento recept, na dnes stále populární nápoj a v roce 1584 jej zařadil J. Patrigde do spisu "The Treasurie of Commodious and Hidden Secrets". V tomto receptu doporučené, "tudorovské" kořenění, může být dnes pro nás příliš silné. V uvedené moderní verzi receptu použijeme jen polovinu původně předepsaného množství. Hotový nápoj můžeme uchovávat v uzavřených lahvích a pak při podávání ředit nějakou perlivou minerální vodou nebo limonádou, jako je například španělská "sangria" a pod. aje perfektní do punče pro párty.
Suroviny:1,5 litru suchého červeného vína250 g cukru25 g drcené skořice15 g drceného zázvoru2 lžičky zeleného kardamomu, rozdrcené tobolky
Postup přípravy:Zahřejeme asi 300 ml suchého červeného vína, přidáme cukr a mícháme až se rozpustí.Přidáme koření a dobře smícháme se zbytkem vína.Ponecháme stát 24 hodin za občasného zamíchání.Aromatizované víno pak scedíme přes navlhčené plátno zavěšené jako raneček nebo přes hustý cedník, abychom odstranili koření.Scezenou průzračnou kapalinu nalijeme do láhve a zašpuntujeme.
ZPĚT do kapitoly
HOME