Hippocras - Spiced Red Wine
(Recipes adapted by Roz Deny: "The Tudor Kitchens Cookery Book", print from Royal Library, Archival material, anglická kuchyně)Hippocras bags
Hippocras - je straoanglické bohatě kořeněné víno. Bylo tak nazváno proto, že původně bylo v konečné fázi proceděno přes tzv. "Hippocrat bags", který je pojmenován po řeckém fyzikovi Hippokratovi. Byly to konické pytle z vlněné látky, které byly často sestaveny do soustavy několika nad sebou (viz obrázek vpravo), které sloužily pro dokonalé odstranění mletého koření přidávaného do kořeněného vína aj. Dnes k tomu použijeme hustý cedník nebo případně ještě vyložený čistým plátynkem. Tento recept, na dnes stále populární nápoj a v roce 1584 jej zařadil J. Patrigde do spisu "The Treasurie of Commodious and Hidden Secrets". V tomto receptu doporučené, "tudorovské" kořenění, může být dnes pro nás příliš silné. V uvedené moderní verzi receptu použijeme jen polovinu původně předepsaného množství. Hotový nápoj můžeme uchovávat v uzavřených lahvích a pak při podávání ředit nějakou perlivou minerální vodou nebo limonádou, jako je například španělská "sangria" a pod. aje perfektní do punče pro párty.
Suroviny:
  • 1,5 litru suchého červeného vína
  • 250 g cukru
  • 25 g drcené skořice
  • 15 g drceného zázvoru
  • 2 lžičky zeleného kardamomu, rozdrcené tobolky

    Postup přípravy:
  • Zahřejeme asi 300 ml suchého červeného vína, přidáme cukr a mícháme až se rozpustí.
  • Přidáme koření a dobře smícháme se zbytkem vína.
  • Ponecháme stát 24 hodin za občasného zamíchání.
  • Aromatizované víno pak scedíme přes navlhčené plátno zavěšené jako raneček nebo přes hustý cedník, abychom odstranili koření.
  • Scezenou průzračnou kapalinu nalijeme do láhve a zašpuntujeme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]