Kuře zapékané v sýru
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", str.220, Columbus Praha 2000)
Kuře zapečené v sýru - podle zde uvedeného receptu kombinuje sýr a hořčici, v níž se kuřecí maso obaluje a je v tomto zdravému pokrmu lahodnou kombinací. Pro podobné recepty jsou nejvhodnější kuřecí prsíčka bez kůže, protože zůstanou vláčná a šťavnatá. Pokud nemáme zrovna prsíčka, můžeme zkusit vykostěné kuřecí čtvrtky. Příprava je poměrně jednoduchá za použití surovin, které jsou u nás běžně k dispozici. "Anglická hořčice" obsahuje kromě bílých semínek pro získání nažloutlé barvy ještě kurkumu a nastavuje se moukou. Můžeme si ji sami připravit z : 1/2 kg žluté hořčičné moučky (mletá bílá hořčice), 90 g pšeničné moučky, 90 g soli, 10 g cayenského pepře a podle potřeby svařené vody. Hořčičnou moučku, pšeničnou moučku, cayenský pepř a utlučenou sůl spojíme se svařenou ale vychladlou vodou. Vodu postupně přidáváme za stálého míchání tak dlouho, až je kaše hladká a hustá podle našeho přání. Do receptu lze však využít i naši "plnotučnou hořčici", u nás nejčastěji používanou a všude dostupnou. Tento druh hořčice se vyznačuje nejen okrovou barvou, ale také jemnou kořenitou vůní, což by němělo být chutově na překážku. Sýr "čedar" ("cheddar") pochází z Anglie. Jméno dostal podle města Cheddar, kde se začal poprve vyrábět. Tento tvrdý sýr je znám již od 16. století. Je to vyzrálý přírodní sýr, trochu drobivý, nyni již připravován z kravského plnotučného mléka. Jeho normální barva je od bílé do světle žluté, ale do některých čedarů se přidává barvivo, které změní barvu sýra na žlutooranžovou. Chuť čedaru je aromatická, pikantní lehce ořechová. Sýr je oblíben hlavně pro svou snadnou tavitelnost. Proto je vhodný do zapékaných jídel.
KuřeSuroviny pro 4 osoby:
  • 1 lžíce nízkotučného mléka
  • 2 lžíce anglické hořčice
  • 60 g nastrouhaného nízkotučnému čedaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 4 porce kuřecích prsíček bez kůže a kostí.
    Pro podávání:
  • brambory ve slupce
  • čerstvá zelenina nebo křupavý zelený salát.

    Pracovní postup:
  • V misce smícháme mléko s hořčicí.
  • Na talíři smícháme mouku se sýrem a pažitkou
  • Ponoříme porce kuřete do směsi hořčice s mlékem, případně maso ještě metličkou potřeme tak, aby bylo směsí pokryto rovnoměrně.
  • Porce pak obalíme v sýrové směsi, vtlačíme je do ní, aby byly rovněž stejnoměrně pokrytý sýrovou směsí.
  • Obalené kuřecí maso dáme do pekáčku a lžíci nahoru dáme zbytek sýrové směsi.
  • V předehřáté troubě pečeme kuřecí maso při teplotě 200°C po dobu 30-35 minut dozlatova
  • Po ukončení doporučené doby pečení raději grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso hotové - pokud po vpichu vyteče ještě růžová šťáva, tak není maso ještě uvnitř propečené a prodloužíme jeho dobu setrvání v troubě.
  • Kuře zapékané v sýru podáváme horké s brambory pečenými ve slupce a s čerstvou zeleninou nebo i studené např. s křupavým salátem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]