Čachochbili z kuřete
(Z rodinné sbírky receptů od Marie Volákové z Kralup, do DDK vloženo v únoru 2011, gruzínská kuchyně)Čachochbili - je národní specialitou gruzínské kuchyně, která je nejčastěji připravovaná z kuřete, ale také z hovězího či skopového masa a rajských jablíček nebo brambor, je okořeněná petrželkou, saturejkou, kindzy (tj. zelenými listy koriandru), bazalkou, paprikou a česnekem. Obecně je
tradiční gruzínská kuchyně ovlivněna historii země a dostupností surovin z místních zdrojů, které jsou kombinovány v rozmanitých poměrech. Nejobvyklejšími surovinami jsou ořechy, aromatické bylinky, česnek, ocet, červená paprika, granátová jablka, dřišťál koření a bylinky, které v kombinaci se zdejším kuchařským uměním dosahují v pokrmech neobvyklých chutí i vůní. To dělá gruzínskou kuchyni velmi populární a jedinečnou. Je to také hojnost různých druhů mas, ryb, rostlinných předkrmů, sýrů, nakládané zeleniny a voňavých a ostrých druhů koření.
Suroviny pro 4 osoby:1 kg očištěného kuřete100 g oleje nebo másla3 střední cibule4 stroužky česneku4 lžíce rajčatového protlaku3 rajčatacitrónová šťáva nebo estragonový ocet, podle chutisůl a pepř podle chutimasový nebo zeleninový vývarchmeli suněli (je směs sušených bylinek, složení se různí obvykle zde jsou bazalka, koriandr, kopr, paprika, celer, petržel, saturejka, máta, bobkový list, pískavice, majoránka), není však nutné stačí kopr.
Pracovní postup:Ostrým nožem rozsekáme kuře na větší porce a ty prudce opečeme na kastrolu v rozpáleném oleji.Podle chuti osolíme a opepříme, podlijeme troškou vývaru, přidáme rajský protlak a utřený česnek a okyselíme podle chuti citrónovou šťávou.Zakryjeme poklicí a dusíme asi 30-40 minut.Pak přidáme na kolečka nebo půlměsíčky nakrájenou cibuli, oloupaná a na čtvrtky rozkrájená rajčata (předtím je spaříme vodou,a by se lépe loupala slupka) a dusíme doměkka až je tekutina téměř vyvařena.Hotový pokrm pokapeme smetanou nebo kefírem a podáváme.Můžeme ho posypat už na talíři sekaným koprem - pokud ho snášíme nebo petrželkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME