Kuřecí prsa na kmínu
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: 1000 klasických receptů z celého světa", str. 232, Columbus Praha 2000)Kuřecí prsa na kmínu - je čínský pokrm používající mimo jiná typická koření čínské kuchyně i kmín. Kmín je spojován spíše s indickou (také českou) kuchyní, ale pro svou aromatickou chuť ho najdeme kupodivu i v tomto původně čínském receptu. Jinak je použito další zcela typických čínských surovin a také příprava pokrmu proběhne ve velkém předehřátém woku a za příslovečně krátký čas (asi 15 minu), který je typický pro tuto čínskou techniku vaření pokrmů.
Suroviny pro 4 osoby:450 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže2 lžíce oleje1 rozetřený stroužek česneku1 lžíce semínek kmínu1 červená chillli paprička zbavená semen a pokrájená najemno1 červená, 1 zelená, 1 žlutá paprika - zbavené semen a pokrájené na proužky100 g fazolových klíčků350 g činského zelí nebo jiné zelené zeleniny2 lžíce sladké omáčky chilli2 lžíce světlé sójové omáčkyosmažený, křupavý zázvorový oddenek na ozdobení
Pracovní postup:Ostrým nožem pokrájíme kuřecí prsíčka na nudličky.Ve velkém předehřátém woku rozehřejeme olej a kuřecí maso v něm během 5 minut osmahneme na prudkém plameni a za stálého míchání.Přidáme česnek, kmín, zázvor a chilli papričku a vše důkladně promícháme.Pak přidáme proužky sladkých paprik a na prudkém ohni za stálého míchání smažíme dál dalších 5 minut.Přidáme fazolové klíčky, pokrájené zelí (zelenou zeleninu), sladkou chilli omáčku a sójovou omáčku.Pokračujeme ve smaženi, dokud se listy zeleniny nesvraští.Hotovým pokrmem naplníme ohřáté servírovací misky a každou porci ozdobíme smaženým zázvorovým oddenkem.K přípravě této ozdoby nejprve velký kus oddenku zázvoru oloupeme a tence nakrájíme a pak je krátce smažíme asi 30 vteřin, děrovanou lžící osmahnuté kousky vyjmeme a necháme okapat na papírovém ubrousku.Kuře na kmínu podáváme s rýží nebo asijskými nudlemi (mie, soba, rýžové, thajské aj.).
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME