Kuřecí spirálky na jehle
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa," str. 781, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)Kuřecí spirálky - jsou nezvyklé kuřecí kebaby (keboby) s báječnou italskou příchutí rajčat a bazalky. Přítomná slanina kuřecím závitkům z prsíček jim navíc při grilování dodávává dostatek šťávy, tak že nejsou suchá.
Suroviny pro 4 porce:
4 libová vykostěná prsíčka kuřete zbavená kůže1 stroužek česneku, rozetřený2 lžíce rajčatového protlaku (pasty)4 plátky uzené slaninyvětší hrstka čerstvé bazalkyolej na pomazánísůl a pepř podle chuti
Pracovní postup:Porce kuřete vložíme mezi dvě plastové fólie (nebo do mikrotenového sáčku) a válečkem je rozklepeme tak, aby se maso roztáhlo a zploštělo; všechny porce by měli být stejně tenké.Utřeme česnek, smícháme s rajčatovým protlakem a touto směsí potřeme rozklepané plátky kuřete.Na každý pomazaný plátek masa položíme slaninu a rozdrobíme bazalku, vše podle chuti osolíme a opepříme.Ochucené plátky masa pevně srolujeme a roličky rokrájíme na tenké plátky-kolečka ve tvaru spirály.Plátky napícháme na čtyři jehly nebo předem namočené špejle a přitom dbáme, aby zůstaly stále ve tvaru spirály (viz obrázek).Jemně je pomažeme olejem a grilujeme na rožhaveném venkovním grilu nad dřevěným uhlím nebo pod grilem v troubě asi 10 minut.Během grilování jednou otočímePodáváme horké se zelným salátem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME