Kuřecí kapsy na páře
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa," str. 771, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)Kuřecí kapsy - připravené na páře zabalené ve špenátových listech je zdravé jídlo s delikátní orientální chutí. Použijeme mladé velké špenátové listy na obalení prsíček plněných blanžírovanou zeleninou. Kapsy pak tepelně připravíme nad párou.
Suroviny:
4 libová vykostěná prsíčka kuřete zbavená kůže1 lžíčka citrónové trávy nebo citrónovou šťávu2 jarní cibulky (šalotky, najemno nakrájené250 g (1 šálek) mladých mrkviček, na nudličky250 g (1 3/4 šálku) menších cuket nebo mladých kedluben případně ředkviček2 celery (jen nadzemní část)1 lžička sójové omáčky250 g (3/4 šálku) mladých špenátových listů2 lžíce sezamového olejesůl a pepř
Pracovní postup:Ostrým nožem uděláme do každého prsíčka boční zářez tak, aby vznikla jakási kapsa.Vnitřek kapes posolíme, opepříme a rozdrolíme do nich citrónovou trávu (nebo pokapeme citrónovou šťávou.Očistíme mrkvičku, cukety (kedluben, ředkvičky) a pokrájíme na je na krátké tenké nudličky.Zeleninu vaříme asi 1-2 minuty (blanžirujeme) ve vroucí vodě, necháme je okapat a namočíme do sójové omáčky.Touto zeleninovou směsí doplníme zbývající prostor v kuřecích kapsách a ty pak dobře uzavřeme.Omyjeme a osušíme špenátové listy a obalíme kuřecí kapsy.Maso musí být špenátovými listy zabalené celé a pokud jsou listy příliš tuhé, necháme je pár vteřin napařit, dokud nezměknou a nezískají potřebnou vláčnost.Zabalené kuřecí kapsy vložíme do pařáku (nebo na síto) a napařujeme je nad vroucí vodou 20-25 minut - podle velikosti kapes.Přebývající zeleninu, co se do kapes nevešla, osmažíme na pánvi na oleji za stálého míchání a pak ji podáváme ke kapsám jako přílohu.
Poznámky:
Citrónovou trávu - lze dnes sušenou koupit v obchodech s kořením, případně improvizujeme a vnitřek kapes pokapeme citrónovou šťávou.
Cukety - v původním receptu můžeme v jarním období nahradit např. oloupanými ředkvičkami případně mladým kedlubnem a pod.
Vaření na páře - lze provést ve specielním pařáčku, ale nejčastějí asi využijeme síto postavené nad hrncem s vařící vodou zakrytým poklicí, případně jen jednoduše alobalem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME