Jamajské kuře Jerk - Jerk Chicken
(Devra Dedeaux: "The Sugar Reef Carribean Cookbook," Amazon Books 1991, jamajská kuchyně)Tento způsob přípravy kuřete i vepřového sahá do minulosti, kdy obývali Jamajku karibští indiání Arawakové. Poté co ulovili zvířata důkladně je očistili a vykuchali. Pak je vložili do hluboké jámy lemované kameny a zakryli čerstvým dřevem, které vydatně kouřilo a přinášelo masu neobvyklou chuť. Předtím ještě trhnutím ("jerked") nebo ostrým předmětem udělali v těle zvířete otvory, které naplnili různým kořením. Tyto otvory pak umožňovaly průchod tepla bez ztráty vlhkosti potravy. Výsledek byl vynikající, neboť maso bylo voňavé, kořeněné a nebylo suché.
Suroviny: 4 - 6 kuřecích prsíček (nebo na naporcovaných čtvrtek či paliček)
Na marinádu:1 lžíce drceného nového koření1 lžíce sušeného tymiánu 1,5 lžičky cayenského pepře1,5 lžičky čerstvě mletým černým pepřem1,5 lžičky drceného šalvěje3/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku3/4 lžičky mleté skořice2 lžíce čerstvého jemně nasekaného česneku 1 lžíce cukru1/4 šálku olivového oleje1/4 šálku sójové omáčky3/4 šálku bílého octa1/2 šálku pomerančové šťávy1 citrón - šťáva1 pálivá paprička (např. Habanero nebo Serranos čif thajské Bird Chiles apod.)3 zelené jarní cibulky, nakrájené najemno1 šálek cibule, nakrájené najemno
Pracovní postup:Kuře naporcujeme a zbavíme zbytečného tukuVe velké míse smícháme nové koření, tymián, cayenský pepř, černý pepř, šalvěj, muškátový ořech, skořici, sůl, česnek a cukr.Za šlehání metlou pomalu přidáváme olivový olej, sójovou omáčku, bílý ocet, pomerančovou a citrónovou šťávu.Přidáme pálivou papričku, cibuli a dobře promícháme.Do této marinády ponoříme kuřecí porce, zakryjeme a necháme působit nejméně 1 hodinu, lépe však ještě déle (až do druhého dne).Před vlastní přípravou předehřejeme venkovní gril nebo zapneme gril v troubě.Vyjmeme prsa z marinády a grilujeme 6 minut na každé straně nebo dokud nejsou propečené.Během grilování občas potřeme kuřecí porce marinádou.Zbylou marinádu přivedeme k varu a podáváme ji jako dip omáčku k namáčení soust.
Poznámka:
Marinádu - z uvedených přísad můžeme připravit také pohodlně v mixeru.
Jako maso - můžeme použít také vepřovou kýtu nebo panenku.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME