Kalkata kuře v alobalu
(Recept Vlastimila Pantůčka z kalendáře na únor 1991 "Vařící muži", indická kuchyně)Kuře Kalkata - je klasické jídlo kuchyně Indie, ale my ho připravíme trochu netradičně v alobalu. Alobal je obecně pro kuchyni velké dobrodiní, neboť pokrmy v něm nevysychají, neztrácejí chuť a barvu. Alobal je vyráběn válcováním hliníku do tenké folie. A alobalem se také setkáme ve formě ochranného obalového materiálu pro nejrůznější aplikace, zejména potravinářských výrobků. Přestože hliník patří mezi prvky nejvíce zastoupené v zemské kůře, patřila jeho průmyslová výroba do ještě poměrně nedávné doby k velmi obtížným procesům. Je to především z toho důvodu, že elementární hliník nelze jednoduše metalurgicky vyredukovat z jeho rudy jako např. železo koksem ve vysoké peci. Teprve zvládnutí průmyslové elektrolýzy taveniny kovových rud umožnilo současnou mnohasettunovou roční produkci čistého hliníku.
Suroviny:1 menší kuře4 šálky dušené rýže1 lžička kari1 lžička mletého zázvoru1 lžíce spařených rozinek3 lžíce másla4 oloupaná jablka2 kolečka ananasu1 lžíce nasekaných mandlí3 pomerančové šťávysůl podle chuti
Postup přípravy:Očištěné, kuře osolíme, naplníme dušenou rýží smíchanou předem s kořením (kari, zázvor) a se spařenými rozinkami.Alobal potřeme tukem, položíme na něho kuře a dobře je uzavřeme do hliníkové fólie.Kuře v alobalu pečeme asi jednu hodinu (180°C).Pak alobal opatrně nahoře otevřeme a do balíčku ke kuřeti přidáme na plátky nakrájené ovoce (jablka, ananas) a mandle.Alobal znovu uzavřeme a ještě 15 minut pečeme.Před podáváním pokapeme dušené ovoce pomerančovou šťávou a již se jen zaslouženě se opájíme vůní Indie.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME