Kalkata kuře v alobalu
(Recept Vlastimila Pantůčka z kalendáře na únor 1991 "Vařící muži", indická kuchyně)
Kuře Kalkata - je klasické jídlo kuchyně Indie, ale my ho připravíme trochu netradičně v alobalu. Alobal je obecně pro kuchyni velké dobrodiní, neboť pokrmy v něm nevysychají, neztrácejí chuť a barvu. Alobal je vyráběn válcováním hliníku do tenké folie. A alobalem se také setkáme ve formě ochranného obalového materiálu pro nejrůznější aplikace, zejména potravinářských výrobků. Přestože hliník patří mezi prvky nejvíce zastoupené v zemské kůře, patřila jeho průmyslová výroba do ještě poměrně nedávné doby k velmi obtížným procesům. Je to především z toho důvodu, že elementární hliník nelze jednoduše metalurgicky vyredukovat z jeho rudy jako např. železo koksem ve vysoké peci. Teprve zvládnutí průmyslové elektrolýzy taveniny kovových rud umožnilo současnou mnohasettunovou roční produkci čistého hliníku.
Suroviny:
  • 1 menší kuře
  • 4 šálky dušené rýže
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce spařených rozinek
  • 3 lžíce másla
  • 4 oloupaná jablka
  • 2 kolečka ananasu
  • 1 lžíce nasekaných mandlí
  • 3 pomerančové šťávy
  • sůl podle chuti

    Postup přípravy:
  • Očištěné, kuře osolíme, naplníme dušenou rýží smíchanou předem s kořením (kari, zázvor) a se spařenými rozinkami.
  • Alobal potřeme tukem, položíme na něho kuře a dobře je uzavřeme do hliníkové fólie.
  • Kuře v alobalu pečeme asi jednu hodinu (180°C).
  • Pak alobal opatrně nahoře otevřeme a do balíčku ke kuřeti přidáme na plátky nakrájené ovoce (jablka, ananas) a mandle.
  • Alobal znovu uzavřeme a ještě 15 minut pečeme.
  • Před podáváním pokapeme dušené ovoce pomerančovou šťávou a již se jen zaslouženě se opájíme vůní Indie.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]