Čínská kuřecí stehna načerveno
(Hana Třísková: "Čína s malým "č", z časopisu Nový Orient, č.10, 2001, čínská kuchyně)
Suroviny:4-8 kuřecích stehen, podle počtu strávníků5-9 lžic neředěného octa (8%)4-8 menších lžic cukru krupice1-2 lžíce sójové omáčky1/2-1 lžičky zázvorusůl podle potřeby250 až 400 ml vařící vody, podle počtu stehen
Příloha:vařená rýže
Postup přípravy:Přineseme domů tolik kuřecích stehen kolik je strávníku.Ve větším kastrolu s plochým dnem rozpálíme olej, stehna trochu opečeme, stačí po dvou minutách na každé straně.Protože stehna bývají vlhká, dosti z počátku na horkém oleji prskají, takže je radno použít takové ty dlouhé kleště, kterými pošťuchujeme maso, aby se nepřipeklo.Mezitím uvedeme do varu vodu, kterou však použijeme až bude čas.Do hrnečku dáme tolik lžíc neředěného octa, kolik máme noh (v tom kastrolu), a ještě jednu lžíci navíc.Šplouchneme ocet na maso a bleskurychle přiklopíme hrnec již připravenou pokličkou, protože to strašně syčí a štípe do nosu.Pár minut dusíme, pak pokličku sejmeme a pokud jsme zapomněli, kolik stehen tam máme, přepočítáme je.Na každé zjištěné stehno přidáme jednu hubenou lžíci cukru, jednu lžíci sójové omáčky, 1/2 lžičky zázvoru a sůl.Vše zalijeme vařící vodou, přiklopíme a dusíme.Občas se na stehna podíváme, aby jim nebylo smutno, a přelijeme je šťávou, aby pěkně zčervenala.Za půl hodinky nebo méně, je všechno hotovo; podáváme s rýží, kterou jsem mezitím uvařili.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME