Čínská kuřecí stehna načerveno
(Hana Třísková: "Čína s malým "č", z časopisu Nový Orient, č.10, 2001, čínská kuchyně)

Suroviny:
  • 4-8 kuřecích stehen, podle počtu strávníků
  • 5-9 lžic neředěného octa (8%)
  • 4-8 menších lžic cukru krupice
  • 1-2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2-1 lžičky zázvoru
  • sůl podle potřeby
  • 250 až 400 ml vařící vody, podle počtu stehen
    Příloha:vařená rýže

    Postup přípravy:
  • Přineseme domů tolik kuřecích stehen kolik je strávníku.
  • Ve větším kastrolu s plochým dnem rozpálíme olej, stehna trochu opečeme, stačí po dvou minutách na každé straně.
  • Protože stehna bývají vlhká, dosti z počátku na horkém oleji prskají, takže je radno použít takové ty dlouhé kleště, kterými pošťuchujeme maso, aby se nepřipeklo.
  • Mezitím uvedeme do varu vodu, kterou však použijeme až bude čas.
  • Do hrnečku dáme tolik lžíc neředěného octa, kolik máme noh (v tom kastrolu), a ještě jednu lžíci navíc.
  • Šplouchneme ocet na maso a bleskurychle přiklopíme hrnec již připravenou pokličkou, protože to strašně syčí a štípe do nosu.
  • Pár minut dusíme, pak pokličku sejmeme a pokud jsme zapomněli, kolik stehen tam máme, přepočítáme je.
  • Na každé zjištěné stehno přidáme jednu hubenou lžíci cukru, jednu lžíci sójové omáčky, 1/2 lžičky zázvoru a sůl.
  • Vše zalijeme vařící vodou, přiklopíme a dusíme.
  • Občas se na stehna podíváme, aby jim nebylo smutno, a přelijeme je šťávou, aby pěkně zčervenala.
  • Za půl hodinky nebo méně, je všechno hotovo; podáváme s rýží, kterou jsem mezitím uvařili.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]