Dušené kuře po provensálsku
(Z časopisu "Katka - Nejlepší recepty", číslo 8, str. 14-15, Burda Praha, srpen 2003, francouzská kuchyně)Dušené kuře po provensálsku - je variantou receptu proslavené provesálské kuchyně využívající suroviny hojné v této nejjižnější oblasti Francie. Základem provensálské kuchyně je trojice voňavých produktů: česnek ("condiment divin" - božská přísada), výtečný provensálský olivový olej a snad v míře rozhodující nádherně vonící bylinky jemné ("fines herbes") i aromatické ("plantes aromatiques"). Tyto bylinky zde rostou tak hojně, že celá Provence je jimi doslova provoněna. Pokrm níže popsaný je v Provence nejčastěji připravován z telecího plecka ("Sauté de veau á la provencale") a je podáván s těstovinami politými máslem; Telecí maso se u nás obyčejnému smrtelníku poměrně těžko shání a tak neuděláme chybu, když vezmeme za vděk tak snadno dostupným kuřetem. Jen pro doplnění Provence má také své speciální kuřecí jídlo nazvané "poulet-paguet", neboli kuře v balíčku. Úprava "paguet" (maso pečené zabalené do slaniny) je v tomto kraji velmi oblíbená. Recept na "poulet-paguet" můžeme v DDK najít pouhým kliknutím ZDE
Suroviny pro 4 osoby:2 kuřata (asi po 1 kg), nebo 4 kuřecí stehna a 2 kuřecí prsíčkaněkolik lístků šalvějebylinky: snítku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, omyjeme a otrháme lístky as jehličky3 cibule, na kousky2 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené1 červená a 1 žlutá paprika, zbavené semínek, na stejné proužky80 g černých oliv bez pecek, okapané 3 lžíce olivového olejesůl a pepř podle chuti4 lžíce rajčatového protlaku300 ml bílého vína300 ml zeleninového vývaru
Příloha: čerstvý chléb nebo bílá bageta
Postup přípravy:Celá kuřata důkladně opláchneme zevnitř i zvenku, necháme okapat a rozporcujeme na prsíčka a stehna. Dušené kuře po provensálskuZ prsíček můžeme příčně odříznout křídla.Dušené kuře po provensálsku Pokud použijeme koupené porce kuřete jen je omyjeme a osušíme.Troubu nastavíme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a necháme předehřát.
Kuřecí porce potřeme ze všech stran olejem, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem, naklademe je vedle sebe do většího pekáče nebo hlubší pánve vymazané jednou lžící oleje..Pečeme v předehřáté troubě na střední příčce asi 15 minut.Mezitím v misce našleháme rajčatový protlak s bílým vínem.Pekáček nebo pánev vyjmeme z trouby, přidáme k masu nakrájenou cibuli a česnek a našlehanou směs rajčatového protlaku s vínem..Zakryjeme poklicí (nebo alobalem) a dusíme v troubě dalších 15 minut.K masu přidáme nakrájené papriky, olivy, tymián, majoránku a rozmarýn, podlijeme vše zeleninovým vývarem..Vložíme zpět do trouby a pečeme bez pokličky dalších 25 minut až dozlatova. Podáváme s pečenými bramborami nebo chlebem či bagetou a zapíjíme nejlépe vínem, které jsme použili k vaření.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME