Dušené kuře po provensálsku
(Z časopisu "Katka - Nejlepší recepty", číslo 8, str. 14-15, Burda Praha, srpen 2003, francouzská kuchyně)
Dušené kuře po provensálsku - je variantou receptu proslavené provesálské kuchyně využívající suroviny hojné v této nejjižnější oblasti Francie. Základem provensálské kuchyně je trojice voňavých produktů: česnek ("condiment divin" - božská přísada), výtečný provensálský olivový olej a snad v míře rozhodující nádherně vonící bylinky jemné ("fines herbes") i aromatické ("plantes aromatiques"). Tyto bylinky zde rostou tak hojně, že celá Provence je jimi doslova provoněna. Pokrm níže popsaný je v Provence nejčastěji připravován z telecího plecka ("Sauté de veau á la provencale") a je podáván s těstovinami politými máslem; Telecí maso se u nás obyčejnému smrtelníku poměrně těžko shání a tak neuděláme chybu, když vezmeme za vděk tak snadno dostupným kuřetem. Jen pro doplnění Provence má také své speciální kuřecí jídlo nazvané "poulet-paguet", neboli kuře v balíčku. Úprava "paguet" (maso pečené zabalené do slaniny) je v tomto kraji velmi oblíbená. Recept na "poulet-paguet" můžeme v DDK najít pouhým kliknutím ZDE
Kuře po provensálskuSuroviny pro 4 osoby:
  • 2 kuřata (asi po 1 kg), nebo 4 kuřecí stehna a 2 kuřecí prsíčka
  • několik lístků šalvěje
  • bylinky: snítku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, omyjeme a otrháme lístky as jehličky
  • 3 cibule, na kousky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené
  • 1 červená a 1 žlutá paprika, zbavené semínek, na stejné proužky
  • 80 g černých oliv bez pecek, okapané
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 300 ml bílého vína
  • 300 ml zeleninového vývaru
    Příloha: čerstvý chléb nebo bílá bageta


  • Postup přípravy:
  • Celá kuřata důkladně opláchneme zevnitř i zvenku, necháme okapat a rozporcujeme na prsíčka a stehna. Dušené kuře po provensálskuZ prsíček můžeme příčně odříznout křídla.Dušené kuře po provensálsku Pokud použijeme koupené porce kuřete jen je omyjeme a osušíme.
  • Troubu nastavíme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a necháme předehřát.
  • Kuřecí porce potřeme ze všech stran olejem, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem, naklademe je vedle sebe do většího pekáče nebo hlubší pánve vymazané jednou lžící oleje..
  • Pečeme v předehřáté troubě na střední příčce asi 15 minut.
  • Mezitím v misce našleháme rajčatový protlak s bílým vínem.
  • Pekáček nebo pánev vyjmeme z trouby, přidáme k masu nakrájenou cibuli a česnek a našlehanou směs rajčatového protlaku s vínem..
  • Zakryjeme poklicí (nebo alobalem) a dusíme v troubě dalších 15 minut.
  • K masu přidáme nakrájené papriky, olivy, tymián, majoránku a rozmarýn, podlijeme vše zeleninovým vývarem..
  • Vložíme zpět do trouby a pečeme bez pokličky dalších 25 minut až dozlatova.
  • Podáváme s pečenými bramborami nebo chlebem či bagetou a zapíjíme nejlépe vínem, které jsme použili k vaření.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]