Kuře v balíčku z Provence - Poulet-paquet á la provencale
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchařka", str. 238, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)
Kuře v balíčku - je speciální kuřecí recept nejjižnější oblasti Francie, tolik proslavené provensálské kuchyně. Obecně je tady úprava bílých mas v tzv. "v balíčku" (zabalených ve slanině) oblíbená. Typickými surovinami této kuchyně vedle výborného olivového oleje jsou bylinky jemné ("fines herbes") i aromatické ("plantes aromatiques"), které zde hojně všude rostou. Stejným způsobem můžeme připravit i jiná bílá a málo tučná masa (krůtí, králičí aj.). U nás je např. více znám "Králík v balíčku".
Suroviny pro 6 osob:
  • 2 kuřata (asi po 1 kg), rozkrájené na porce
  • 16 tenkých plátků vysoké uzené slaniny
  • provensálské bylinky: čerstvé nebo sušené
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
    Příloha: pommes frites s hlávkovým salátem

    Postup přípravy:
  • Celá kuřata důkladně opláchneme zevnitř i zvenku, necháme okapat a rozporcujeme je.
  • Osolíme, opepříme každý kousek a obalíme v roztlučených suchých nebo v rozsekaných čerstvých aromatických bylinkách.
  • Bylinky dobře k masu přitiskneme, aby se zde udržely a každý kousek zabalíme do plátku slaniny, kterou připevníme páratky.
  • Troubu nastavíme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a necháme ji předehřát.
  • Vše mezitím svážeme do balíčků, které potřeme olejem a vložíme do horké trouby buď na zapékací misce nebo je položíme na grilovací mřížku - pod mřížku nezapomeneme postavit odkapavací nádobu s trochou vody.
  • Pečeme dozlatova na každé straně asi 25 minut, pak troubu vypneme a necháme porce zde ještě asi 5 minut, aby maso natáhlo šťávy do středu.
  • Podáváme s pečenými bramborami a hlávkovým či zeleninovým salátem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]