Portugalské kuře piri-piri - Chicken Piri-Piri
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v srpnu 2007, portugalská kuchyně)Chicken Piri-Piri - je kuře marinované a pak upečené v domácí chilli omáčce připravené použitím malých papriček piri-piri (varieta "Capiscum frutescens", také nazývané "peri-peri" nebo "peli-peli"), které mají původ v Africe (kultivar "African devil"). Je to druh malých červených papriček, často dostupných v sušeném stavu. Nalezneme je nejen po celém Portugalsku, ale prodávají se i u nás. Obecně jsou používány ke kořenění různých mas, zejména kuřecích pokrmů. Jsou ďábelsky pálivé a proto jsou používané rozdrcené do pikantních omáček a masových jídel. Chilli omáčku piri-piri, připravenou z papriček, najdeme i hotovou v malých lahvičkách našich obchodů. V tomto receptu si ji však připravíme podomácku sami. V prodejnách koření také najdeme stejnojmennou suchou směs, které obsahuje drcené chilli papričky, cibuli, česnek, kerblík a další přísady. Tato směr koření je výrobci doporučována všem milovníkům pikantně kořeněných masových pokrmů, omáček, pomazánek a do marinád.
Suroviny pro 2-4 osoby:1 celé kuřesůl a pepř
Na omáčku piri piri:6 malých červených chilli papriček piri-piri1 lžíce česneku, nasekaného1/2 lžičky oregana1/2 lžíce sladké mleté papriky100 ml olivového oleje50 ml červeného vinného octa
Postup přípravy:
Příprava omáčky piri-piriTroubu předehřejeme na 180°C (plyn stupeň 4) a když je trouba již horká vložíme do ní celé malé chilli papričky a necháme je zahřívat 10 minut.Pak je vyjmeme, necháme zchládnout a rozsekáme je na malé kousky.Smícháme všechny suroviny na omáčku piri-piri - současně i marinádu.Na pánev nalijeme olivový olej, přidáme červený ocet, česnek, oregano, papriku a opečené chilli papričky i se semínky a směs osolíme.Směs na pánvi na mírném ohni povaříme asi 2-3 minuty.Připravenou směs na omáčku piri-piri necháme několik minut zchládnout a pak ji přelijeme do mixéru a rozšleháme.
Marinování kuřete v omáčce piri-piriOčištěnému kuřeti svážeme provázkem stehýnka, aby byla hezky u sebe.Kuře položíme do misky a celé polijeme omáčkou piri-piri a vmasírujeme ji do kůže po celém povrchu kuřete.Pak kuře uložené v misce pokryjeme přilnavou potravinářskou fólií a necháme je tak marinovat nejméně hodinu v chladničce.
Pečení marinovaného kuřete
Teplotu v troubě přestavíme na 200°C (plyn na stupeň 6). Kuře vyjmeme z omáčky piri-piri a položíme je na pekáček předtím lehce pomazaný olejem.Povrch kůže znovu dobře potřeme marinádou a pekáček s kuřetem vložíme na mřížku předehřáté trouby. Kuře pečeme asi 1 -1,5 hodiny nebo až je hotové (Poznámka: - konec určíme napíchnutím stehýnka a posouzením vytékající šťávy, zda je již průhledná). Také v průběhu pečení povrch kuřete potíráme zbývající omáčkou piri-piri.
Podávání.Podáváme horké např. s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.
Instrukční VIDEO:How To Make Chicken Piri-Piri - instruktážní video ze stránky videojugBETA
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME