Portugalské kuře piri-piri - Chicken Piri-Piri
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v srpnu 2007, portugalská kuchyně)
Chicken Piri-Piri - je kuře marinované a pak upečené v domácí chilli omáčce připravené použitím malých papriček piri-piri (varieta "Capiscum frutescens", také nazývané "peri-peri" nebo "peli-peli"), které mají původ v Africe (kultivar "African devil"). Je to druh malých červených papriček, často dostupných v sušeném stavu. Nalezneme je nejen po celém Portugalsku, ale prodávají se i u nás. Obecně jsou používány ke kořenění různých mas, zejména kuřecích pokrmů. Jsou ďábelsky pálivé a proto jsou používané rozdrcené do pikantních omáček a masových jídel. Chilli omáčku piri-piri, připravenou z papriček, najdeme i hotovou v malých lahvičkách našich obchodů. V tomto receptu si ji však připravíme podomácku sami. V prodejnách koření také najdeme stejnojmennou suchou směs, které obsahuje drcené chilli papričky, cibuli, česnek, kerblík a další přísady. Tato směr koření je výrobci doporučována všem milovníkům pikantně kořeněných masových pokrmů, omáček, pomazánek a do marinád.
Kuře v chilli omáčce piri-piriSuroviny pro 2-4 osoby:
  • 1 celé kuře
  • sůl a pepř
    Na omáčku piri piri:
  • 6 malých červených chilli papriček piri-piri
  • 1 lžíce česneku, nasekaného
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/2 lžíce sladké mleté papriky
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 ml červeného vinného octa

    Postup přípravy:
    Příprava omáčky piri-piri
  • Troubu předehřejeme na 180°C (plyn stupeň 4) a když je trouba již horká vložíme do ní celé malé chilli papričky a necháme je zahřívat 10 minut.
  • Pak je vyjmeme, necháme zchládnout a rozsekáme je na malé kousky.
  • Smícháme všechny suroviny na omáčku piri-piri - současně i marinádu.
  • Na pánev nalijeme olivový olej, přidáme červený ocet, česnek, oregano, papriku a opečené chilli papričky i se semínky a směs osolíme.
  • Směs na pánvi na mírném ohni povaříme asi 2-3 minuty.
  • Připravenou směs na omáčku piri-piri necháme několik minut zchládnout a pak ji přelijeme do mixéru a rozšleháme.
    Marinování kuřete v omáčce piri-piri
  • Očištěnému kuřeti svážeme provázkem stehýnka, aby byla hezky u sebe.
  • Kuře položíme do misky a celé polijeme omáčkou piri-piri a vmasírujeme ji do kůže po celém povrchu kuřete.
  • Pak kuře uložené v misce pokryjeme přilnavou potravinářskou fólií a necháme je tak marinovat nejméně hodinu v chladničce.
    Pečení marinovaného kuřete
    Teplotu v troubě přestavíme na 200°C (plyn na stupeň 6). Kuře vyjmeme z omáčky piri-piri a položíme je na pekáček předtím lehce pomazaný olejem.
  • Povrch kůže znovu dobře potřeme marinádou a pekáček s kuřetem vložíme na mřížku předehřáté trouby.
  • Kuře pečeme asi 1 -1,5 hodiny nebo až je hotové (Poznámka: - konec určíme napíchnutím stehýnka a posouzením vytékající šťávy, zda je již průhledná). Také v průběhu pečení povrch kuřete potíráme zbývající omáčkou piri-piri.
    Podávání.
  • Podáváme horké např. s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.
    Instrukční VIDEO:
  • How To Make Chicken Piri-Piri - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]