Chicken tikka masala
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, anglická kuchyně - původem indická kuchyně)
Chicken tikka masala - bylo v roce 2001 prohlášeno tehdejším ministrem zahraničních věcí Robin Cookem za nefalšované britské jídlo a to "nejen proto že je nejpopulárnější, ale proto, že je ilustrací toho, jak Británie dokáže vstřebat a přizpůsobit se vnějším vlivům". Stačí si je objednávat pod zkratkou CTM. Kuře na způsob "tikka" bylo převzato během mongolské okupace severní Indie v 15. až 17. století. Slovo "tikka" pochází z afgánského jazyka pantúštiny a znamená "kousky", v tomto případě asi čtyřcentimetrové kousky masa - kuřecího nebo jehněčího. Maso je marinované ve směsi jogurtu a drcených surovin jako jsou paprika, zázvor, česnek, kurkuma, kardamom, římský kmín (cumin), dále citrónová šťáva, olej nebo přepuštěné máslo ghee. Maso se pak griluje na rozpáleném povrchu pece "tandoori" a podává se s osmahnutou cibulí a různými indickými plackami. Omáčka "masala" také pochází z Indie. Je to směs drceného koření a najdeme ji již namíchanou v sáčcích i na poličkách našich obchodů. V tradiční indické kuchyni se kombinace "chickem tikka" s omáčkou "masala" nikdy nejedla. Tomu dali podnět Skotové, přesněji jeden kuchař a jeho zákazník v indické restauraci v Glasgowě, v roce 1967. Když dostal zákazník na stůl "kuře tikka", požádal číšníka, zda by mu k tomu nemohl dát nějakou indickou omáčku, aby to nebylo tak suché. Kuchař pohotově vyklopil na pánvičku plechovku rajčatové polévky, přidal hrst drceného koření a lžíci husté smetany. Zákazník byl s kombinací velmi spokojen a restaurace toto jídlo, nazvané již "chickem tikka masal" dala trvale na jídelníček. A dnes se prodává v osmi tisících indických restauracích v Británii třiadvacet milionů jeho porcí ročně. Pokrm se podává s vařenou indickou rýží basmati. Navíc je prodáván v ohromném množství v obchodních řetězcích buď jako polotovar nebo konzervovaný.
(Benjamin Kuras: "Nejpopulárnější britské jídlo", časopis Euro 46, str. 93, listopad 2006).
Chickem tikka masalaSuroviny pro 4 porce:
Na omáčku masala:
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru, nastrouhaného nebo nasekaného najemno
  • 2 lžičky česneku, nasekaného najemno
  • 1 lžička na prášek drceného římského kmínu - cuminu
  • 1 lžička na prášek drceného koriandru
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 až 1 lžičky drceného cayennského pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička práškového koření garam masala
    Na přípravu kuřete tikka:
  • 3 ks kuřecích prsíček, na větší kostky
  • 4 lžíce olivového nebo pozemnicového oleje
  • 5 celých kardamových tobolek
  • asi 5 cm dlouhou celou skořici
  • 1 1/2 cibule, najemno
  • 1 velké rajče, na malé kostky
  • 1 lžička rajčatového protlaku (pyré)
  • 150 ml vody
  • sůl podle chuti
    Na zjemnění a ozdobení pokrmu:
  • jogurt nebo 1 plechovka kokosového mléka, není nutné
  • čerstvé lístky koriandru

    Postup přípravy:
    Příprava masala omáčky
  • V misce smícháme zázvor, česnek, římský kmín, koriandr, kurkumu, cayennský pepř, koření garam masala a papriku.
    Příprava voňavého oleje-čónsu a osmahnutí cibule.
  • Na pánvi ohřejeme olej na na středně silném ohni a když je olej horký, vložíme do něho celé tobolky kardamomu a celou tyčinku skořice.
  • Koření ponecháme v horkém oleji několik vteřin a pak je vyjmeme a tento olej zvaný "čóns" získá nádhernou vůni.
  • Přidáme cibuli a za míchání ji osmahneme dohněda.
    Přídavek směsi koření
    Přidáme omáčku masala a asi minutu mícháme.
    Přídavek zbývajících ingrediencí
  • Přidáme rajské jablíčko a tomatové pyré, micháme zase asi jednu minutu až se všechno spojí.
  • Pak přidáme vodu a kapalinu uvedeme do mírného varu za stálého míchání.
  • Omáčku ochutnáme a pokud je potřeba podle chuti osolíme.
    Příprava kuřecích prsíček
  • Osolené kostky z masa kuřecích prsíček promícháme důkladně s omáčkou masala, spolu povaříme za míchání 10 ža 12 minut nebo až je kuřecí maso již měkké.
  • Zjistíme to tak, že vyjmeme jeden kousek, ostrým nožem rozkrojíme a posoudíme zda je maso již křehké a měkké.
  • Pro zjemnění chuti omáčky můžeme přidat jednu malou plechovku kokosového mléka nebo středně velký kelímek jogurtu.
  • Vše zase dobře zamícháme a asi 5 minut provaříme.
    Zdobení a podávání pokrmu
  • Kuře tikka s omáčkou přendáme na servírovací mísu a ozdobíme zelenými lístky koriandru a podáváme.

    Instrukční VIDEO:
  • Chickem tikka masala - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]