Kuře á la Louisette
(Dagmar Lánská: "Kuře na sto způsobů", Sešity domácího hospodaření, sv. 85, Práce Praha, 1979, francouzská kuchyně)
Suroviny pro 4 porce:1 kuře1/2 lžičky pepřesůl2 lžíce oleje1 cibule, nadrobno2 stroužky česneku, nasekané1 malá sklenky koňaku1 sklenka bílého vína1 bobkový listšpetka tymiánu1 malá sterilovaná okurka, nadrobno2 žloutky na zahuštění omáčky2 lžíce mléka100 g uzeného masa, na malé kostičky nebo nudličky1 lžíce zelené petrželky, nadrobno nasekanévývar
Postup přípravy:Kuře rozdělíme na díly a dohněda osmahneme na oleji, pak teprve osolíme, opepříme.Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, koření (drcený tymián, bobkový list) a podlijeme vínem a koňakem a dusíme pod pokličkou asi třičtvrtě hodiny.Pak přidáme nadrobno nakrájenou okurku, vyjmeme bobkový list a podle potřeby podlíváme vývarem.Mezitím ušleháme žloutky s mlékem a vlijeme směs do teplé (ne příliš horké či vařící šťávy), z níž jsme předtím vyňali porce kuřete.Omáčku se žloutky nevaříme (!), zahuštění proběhne na velmi slabém ohni a pod bodem varu (jako když děláme vaječný krém) za stálého míchání.Porce kuřete přemístěné na talíře přelijeme připravenou omáčkou, posypeme pokrájeným uzeným masem a petrželkou. Podáváme s rýží a salátem z čerstvé zeleniny.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME