Kuře á la Louisette
(Dagmar Lánská: "Kuře na sto způsobů", Sešity domácího hospodaření, sv. 85, Práce Praha, 1979, francouzská kuchyně)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1 kuře
  • 1/2 lžičky pepře
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 malá sklenky koňaku
  • 1 sklenka bílého vína
  • 1 bobkový list
  • špetka tymiánu
  • 1 malá sterilovaná okurka, nadrobno
  • 2 žloutky na zahuštění omáčky
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g uzeného masa, na malé kostičky nebo nudličky
  • 1 lžíce zelené petrželky, nadrobno nasekané
  • vývar

    Postup přípravy:
  • Kuře rozdělíme na díly a dohněda osmahneme na oleji, pak teprve osolíme, opepříme.
  • Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, koření (drcený tymián, bobkový list) a podlijeme vínem a koňakem a dusíme pod pokličkou asi třičtvrtě hodiny.
  • Pak přidáme nadrobno nakrájenou okurku, vyjmeme bobkový list a podle potřeby podlíváme vývarem.
  • Mezitím ušleháme žloutky s mlékem a vlijeme směs do teplé (ne příliš horké či vařící šťávy), z níž jsme předtím vyňali porce kuřete.
  • Omáčku se žloutky nevaříme (!), zahuštění proběhne na velmi slabém ohni a pod bodem varu (jako když děláme vaječný krém) za stálého míchání.
  • Porce kuřete přemístěné na talíře přelijeme připravenou omáčkou, posypeme pokrájeným uzeným masem a petrželkou. Podáváme s rýží a salátem z čerstvé zeleniny.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]