Kuře pro Vlastu Buriana
(
Jaromír Trejbal, magazin pro zákazníky Albert, číslo 2, 2000 z kihy "Co jedl Vlasta Burian)"
Jaromír Trejbal - se po devitiletém působení v Paříži vrátil zpět do Čech; už se schylovalo k válce a rodiče ho chtěli mít doma. Po příchodu do Prahy v roce 1937 získal místo šéfa studené kuchyně ve "Vaňhově rybárně" na Václavském náměstí. Zanedlouho přešel do "Lippertova lahůdkářství" Na Příkopě, kam chodil denně Vlasta Burian se svou ženou Ninou pro studenou věčeři. Burianova manželka mu nabídla místo osobního kuchaře se zajímavým platem. Tak se stal domácím kuchařem Vlasty Buriana - dodnes nejpopulárnějšího českého komika. Na toto období vzpomíná ve své knížce: "Co jedl Vlasta Burian?. Ráno míval "král komiků" bílou kávu a rohlíky se zavařeninou. Pak pravideleně přicházel do kuchyně zjistit co bude k obědu. Obědval zásadně doma i když právě natáčel, a tak často seděl v jídelně namaskovaný a v kostýmu. Mezi nejoblíbenější jídla patřily medailonky "Tournedos" s omáčkou Béarnaise a zmrzliny na různé způsoby. Večeře byly u Burianů studené, protože představení končívala až pozdě večer. K tomu Jaromír Trejbal chystal např. kuřecí galantinu, plněné raky, anglickou svíčkovou, králičí paštiku, plněnou pečenou krůtu bez kosti, kuřata v madeira rosolu, plněného candáta, mozeček ve vinné omáčce, šunku pečenou v těstě, galantinu z tetřeva, plněné úhoře, labužnickou perličku s jehněčí náplní, králičí paštiku nebo rybí salát aj. Jedno Trejbalovo jídlo si Burian oblíbil zvlášť – kuře s jablky a milánskými nudlemi neboli "Kuře Vlasty Buriana", připravované podle následujícího receptu. V této funkci pracoval Jaromír Trejbal až do roku 1945.
Kuře Vlasty BurianaSuroviny:
  • 4 ks kuřecích prsíček
  • 60 g oleje
  • 40 g mandlí
  • 1 jablko
  • 4 žloutky
  • 40 g másla
  • 4 lžíce kečupu
  • sladká mletá paprika
  • sůl


  • Postup přípravy:
  • Mandle spaříme, oloupeme, nahrubo nasekáme a na pánvi upražíme dorůžova, kuřecí prsíčka silně naklepeme a osolíme.
  • Na pánvi rozpálíme olej, vložíme prsíčka a z obou stran opečeme asi po třech minutách a pak do výpeku vmícháme kečup.
  • Mezitím oloupeme jablko, vypíchneme jadřinec a jablko rozkrájíme na čtyři silná kolečka, která posypeme paprikou.
  • Kolečka jablek na másle z jedné strany opečeme, obrátíme a doprostřed vložíme syrový žloutek a dopečeme.
  • Na talíře klademe porci vařených těstovin, na ně položíme maso, přelijeme šťávou a završíme jablíčkem se žloutkem a sekanými praženými mandlemi.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]