Jamieho špičková kuřecí prsíčka nadívaná houbami a pečená v listovém těstě podle táty
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 184, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny pro 4 porce:4 x 200 g kuřecích prsíček bez kůže170 g čerstvých hub, jakékoliv kombinaceolivový olej1 - 2 stroužky česneku, oloupané, jemně nasekanésůl a čerstvě umletý černý pepř1 hrst nasekané petrželové natě1 x 500 g balíček listového těsta1 rozšlehané vejce2 vrchovaté lžíce hrubé hořčice1 velká sklenice bílého vína140 ml smetany na šlehání
Postup přípravy:Předehřejeme troubu na 200°C (plyn 6). Rozkrájíme houby - polovinu nahrubo, polovinu najemno a doo horké pánve nalijeme trochu olivového oleje a pomalu smažíme česnek s houbami, asi 10 minut.Podle chuti osolíme, opepříme a přimícháme sekanou petrželku, necháme vychladnout. Kuřecí prsa položíme vnější stranou na prkénko a opatrně do nich nařízneme kapsy - hlavně je nesmíme proříznout, neboť kapsy naplníme studenou houbovou směsí. Poprášíme trochu vál hladkou moukou a válečkem listové těsto rozválíme na tlouštku něco přes půl centimetru, do obdélníku asi 45 cm dlouhého a 20 cm širokého.Placku rozřízneme po délce na čtyři stejné pruhy a ty pak omotáme kolem porcí masa s nádivkou.Pásek těsta vineme mírně přes sebe, aby se porce těstem obalila (vypadá to jako kremrole), pak těsto trochu potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 35 minut.Příprava hořčičné omáčky:Zatím co se kuře peče, dáme hořčici, bílé víno do horké pánve, promícháme a trochu odvaříme, hlavní je, aby se vypařila vůně alkoholu.Přidáme smetanu a pomalu vaříme, až do chvíle, kdy se začne již zahušťovaná omáčka držet na oblé části obrácené lžíce.Sundáme z ohně a podle chuti dosolíme.Každou kuřecí rolku opatrně rozřízneme na tři části a podáváme s trochou omáčky a - pokud máme rádi - s pár kapkami olivového oleje.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME