Jamieho kuře s fenyklem, tymiánem a citrónem pečené v solném krunýři
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 180, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny pro 4 porce:1 kuře o hmotnosti asi 2 kg3 kg hrubé kamenné soli8 vrchovatých lžic celých semínek fenyklu2 rozšlehaná vejce2 přepůlené citrony1 lžíce celého pepře1 hrst čerstvého tymiánuolivový olej1 hrst čerstvé petrželky8 stroužků česneku, rozmačkaných i se slupkou
Přílohy: chléb, zelenina a bílé víno, případně křen smíchaný s kysanou smetanou nebo majónéza s bazalkou.
Postup přípravy:Všechnu sůl nasypeme do mísy, přidáme fenyklová semínka, citrónovou šťávu (kůru si uschováme), kuličky pepře a sklenici vody a vše smícháme.Ve hmoždíři rozmačkáme tymián a přidáme pár šplíchanců oleje, promicháme a ochuceným olejem potřeme kuře ze všech stran.To co nám zůstane, nalijeme dovnitř kuřete, přidáme petrželku, česnek a vymačkané půlky citrónů.Kuře musí být tak nacpané, aby se dovnitř nedostalo ani zrnko soli. Vezmeme čtyři dlouhé pruhy alobalu a položíme je přes sebe, tak aby vznikl čtverec o straně asi jeden metr. Na alobal vyklopíme z mísy asi třetinu soli a rozprostřeme ji na tloušťku 2 cm.Nahoru na sůl položíme kuře a zbytkem soli pak oplácáme kuře shora i ze stran; sůl je trochu vlhká, tak by se na kuře měla chytat, ale hlavně, aby kuře němělo děravou kůži.Opatrně zvedneme okraje alobalu ze stran a nahoře ho zmuchláme a přebytečný alobal můžeme odtrhnout (používá se hlavně proto, aby sůl držela pohromadě, než ztvrdne).Alobalový balík s kuřetem vložíme do předehřáté trouby na 200°C (plyn stupeň 6) a pečeme 2 hodiny.Pak je vyndáme a necháme 15 minut odpočinout, pak všechno přeneseme na stůl. Přidáme jeden nebo dva opravdu dobré zeleninové saláty, trochu chleba a láhev bílého vína.Roztrhneme obal a rozbijeme slaný pancíř a když odpadne (velmi lehce) objeví se fantasticky voňavé kuře.Stáhneme kůži a natrháme maso z prsíček a stehen, to je naprostá dokonalost.Ještě lepší je s křenem s míchaným s kysanou smetanou nebo domácí bazalkovou majonézou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME