Jamieho kuře pečené v kastrolu se sladkokyselou omáčkou
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 179, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny pro 4 porce:1 kuře o hmotnosti asi 2 kgmořská sůl a mletý černý pepř1 hrst hrubě sekané petrželky4 oddenky zázvoru, velké jako palec, nastrouhané i se slupkou2 červené papriky, rozpůlené bez semínek4 červené cibule2 čerstvé chilli papričky, rozpůlené1 zralý ananas, bez kůry, rozčtvrcený a nasekaný1 lžíce drcených fenyklových semínekolivový olej2 lžíce cukru6 lžic octa balsamico
Přílohy: smažené čínské nudle, rýže
Postup přípravy:Kuře pořádně osolíme zevnitř i zvenku, a dutinu vycpeme směsí petrželky a zázvoru.Na pekáč rozložíme chilli, ananas a drcený fenykl a zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vše protřeseme, aby se zelenina důkladně promastila.Na zeleninu položíme kuře, trochu je taky potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 190°C (plyn stupeň 5) asi 1,5 hodiny.Kuře je hotové, když se dají lehce vytáhnout stehenní kosti.Z upečeného kuřete vylijeme do kastrolu vypečenou šťávu, ptáka položíme na talíř s polovinou zeleniny a ananasu, a zatím než uděláme omáčku je necháme 5 minut odležet.Zbývající zeleninu a ananas z kastrolu vložíme do mixéru, přisypeme cukr, přidáme ocet balsamico, a můžeme malinko dosolit.Vše rozmixujeme na hladkou omáčku, zředíme trochou vroucí vody - pokud je třeba.Aby byla omáčky ještě jemnější, můžeme ji přecedit, přes hrubé síto a podle chuti ještě dosolíme.Podáváme s zprudka smaženými čínskými nudlemi nebo v páře vařenou rýží.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME