Jamieho kuře v krunýři z mouky a vody
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 176, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)Kuřetem v krunýři - jistě uděláme radost svým přátelům přesto, že se z počátku budou divit, když přineseme na stůl a položíme doprostřed stolu podivnou hroudu těsta. Je to působivý kousek, ale hlavně odzkoušený způsob přípravy kuřete, neboť maso uvnitř pevného krunýře z těsta se dusí ve vlastní šťávě, až je neuvěřitelně měkké a vůně z bylinkové marinády nemohou nikudy uniknout; tak tu zůstanou. Nejvýhodnější je takto péci malá jarní kuřátka (poussin), ale můžeme použít i větší ptáky. Dvoukilového však musíme dělat asi dvě hodiny. Těsto se nejí!
Suroviny pro 4 porce:900 g hladké mouky2 větší citróny2 hrstí lístků šalvěje, natrhané8 stroužků česneku8 lžíc olivového olejemořská sůl a mletý černý pepř4 menší kuřátka
Přílohy: brambory a zelenina
Postup přípravy:
Mouku nasypeme do velké mísy a přimícháme asi 500 ml vody.Vodu přiléváme postupně, až vznikne pružné, tvárné a nelepivé těsto.Mísu přikryjeme a necháme odležet, než připravíme kuřata.Škrabkou na brambory (nebo zeleninu) nahoblujeme kůru ze dvou citrónů a rozmačkáme ve hmoždíři se šalvějí, tymiánem a česnekem (když nemáme hmoždíř, použijeme kovovou misku a váleček na těsto).Přilijeme olivový olej, hodně osolíme a opepříme. (Tato voňavá marináda se obecně hodí na každé maso).Marinádou potřeme kuřata ze všech stran a také zevnitř.Hoblinky citrónové kůry nakrájíme na plátky a do každého kuřete strčíme jeden nebo dva.Troubu vyhřejeme na 220°C (plyn na stupeň 7). Těsto rozdělíme na 4 díly a každý rozválíme na placku tlustou asi půl centimetru.Do těsta kuřatka pěčlivě zabalíme, až vzniknou čtyři vzduchotěsné balíčky.Necháme je pět minut ležet, a pak ve vyhřáté troubě pečeme asi 1 hodinu.Slupka z těsta ztvrdne, pára se drží vevnitř a kuřátka pustí dobrou šťávu.Po upečení necháme kuřátka 15 minut odležet, pak je přeneseme na stůl a před hosty koule rozloupneme.Vyvalí se úžasná vůně, oči hostů a také spousta voňavé páry z kuřátek. Podáváme jednoduše s bramborami a zeleninou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME