Jamajský ostrý kuřecí hrnec
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Columbus Praha, 2000, karibská kuchyně)Jamajský ostrý kuřecí hrnec - je chutný způsob jak naložit s kuřecími stehýnky. Toto vydatné jídlo má jemnou a příjemnou chuť po zázvoru.
Suroviny:2 lžičky slunečnicového oleje4 kuřecí stehna1 střední cibule750 g tykve nebo dýně oloupané1 zelená paprika2,5 cm čerstvého oddenku zázvoru, jemně nasekaného425 g pokrájených rajčat300 ml kuřecího vývaru60 g čočkyčesneková sůl, cayenský pepř, podle chutikukuřice
Postup přípravy:Ve velkém ohnivzdorném hrnci rozehřejeme olej a za častého obracení smažíme kuřecí stehýnka, dokud nejsou na všech stranách zlatavá. Oloupeme a nakrájíme cibuli, ostrým nožem pokrájíme tykev nebo dýni na kostky, zbavíme papriku semínek a pokrájíme ji na proužky. Odlijeme z hrnce nadbytečný tuk a přidáme cibuli, tykev nebo dýni a papriku.Na mírném plameni vše několik minut podusíme.Přidáme zázvor, rajčata, vývar čočku, česnekovou sůl a cayenský pepř.Hrnec přikryjeme pokličkou a dáme asi na 1 hodinu zapéct do předehřáté trouby při teplotě 190°C, dokud nejsou stehna a zelenina měkká.Přidáme okapanou kukuřici a povaříme ještě 5 minut.Je-li třeba, přidáme ještě sůl a pepř a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME