Pečená lepkavá kuřecí stehýnka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa", str. 809, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Suroviny:16 kuřecích stehýneksůl a pepř
Na marinádu:2 lžíce olivového oleje1 menší cibule, nakrájená2 stroužky česneku425 ml rajského protlaku2 lžičky sušeného tymiánu nebo mateřidoušky1 lžička oreganašpetka semínek fenyklu3 lžíce červeného vinného octa2 lžíce dijónské hořčicešpetka mleté skořice2 lžíce hnědého cukru1 lžička chilli koření (vločky)2 lžíce černého sirupu - melasy
Na ozdobení: malá rajčátka a listy celeru
Postup přípravy:Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm, asi během 10 minut, osolenou cibulku a česnek.Přidáme rajčata, sušené bylinky, fenykl, vinný ocet, dijónskou hořčici, skořici, hnědý cukr, chilli a sirup - melasu.Dosolíme, opepříme a přivedeme k varu, pak plamen zmírníme a necháme kapalinu během 15 minutového varu částečně odpařit.Kuřecí stehýnka vložíme do přiměřené nádoby nebo PE-sáčku a pokryjeme je zahuštěnou omáčkou.Křídýlka necháme marinovat nejméně 3 hodiny nebo co nejdéle za občasného otáčení.Marinovaná křídylka rozložíme na plech a pečeme při 220°C asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 190°C a dopečeme během dalších 20 minut.Během pečení podléváme šťávou nebo horkým vývarem.Podáváme horké, na talíři ozdobené listy celeru a celými malými rajčaty.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME