Grilovaná kuřecí stehýnka potíraná pomerančovou omáčkou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa", str. 790, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Letní grilování - je stále oblíbenější způsob přípravy masa, zejména drůbeže, v našich domácnostech při různých rodinných i společenských akcích. U některých porcí s kostí (stehýnka aj.) si můžeme pomoci, jednak jejich naříznutím a nrbo také předvařením před vlastním grilováním. Získáme tím jistotu, že kuřecí stehýnka budou dobře uvařené až ke kosti, uvnitř šťavnatá a nevysušená. Zkrátí se také doba grilování a navíc vyloučíme nebezpečí, že se kuřecí porce na povrchu spálí a uvnitř zůstanou stále ještě syrové. Tento způsob grilování s předvařením můžeme s úspěchem použít i u jiných druhů mas např. vepřových kotlet, jehněčích nožiček a pod.
Suroviny:10 kuřecích stehýnek4 lžíce jemné pomerančové marmelády1 lžíce worcesteru12 pomeranče, šťáva a kůrasůl a pepř
Příloha: malá rajčátka a salátové listy
Postup přípravy:Ostrým nožem uděláme do každého stehna 2-3 zářezy, aby se lépe propekla.Přivedeme k varu vodu a vložíme stehna a 5 - 10 minut je povaříme.Mezitím připravíme pomerančovou omáčku k potírání (viz níže) během následného grilování.Pomerančovou omáčkou potřeme kuřecí stehýnka, položíme je na gril nad rozžhavené dřevěné uhlí a grilujeme asi 10 minut.Během této doby stehýnka podle potřeby obracíme a potíráme zbývající šťávou.Jistě budeme ještě stačit napíchat malá rajčátka na grilovací jehlu opéci je během 1 - 2 minut.Podáváme na salátových listech s grilovanými stehýnkami.
Příprava pomerančové omáčky k potírání:Do menší pánvičky vložíme marmeládu, worcester a pomerančovou kůru.Podle chuti osolíme a opepříme a jemně na malém plameni zahříváme za stálého míchání.Čekáme až se marmeláda rozpustí a všechny suroviny náležitě promíchají.Pak omáčkou potíráme kuřecí stehýnka před a během grilování.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME