Kuřecí prsa se zeleninovým ragů v listovém těstě s houbovou omáčkou
(Robert Bedeh: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Suroviny pro 2 porce:1 celá kuřecí prsa (tj. dvě poloviny)sůl a pepřolivový olej100 g pórku5 až 6 červených a zelených kalifornských paprik (sladká zvonová paprika - kapie neboli pimientos)600 g listového těsta1 vajíčko, rozšlehané
Na bylinkové máslo:200 g másla o pokojové teplotě1 lžíce bazalky, nasekaná1 lžíce petrželky, nadrobno1-2 stroužky česneku, nakrájený
Na smetanovo-houbovou omáčku:400 g hlívy ústřičné1 smetanu na vaření1 lžíce mouky
Postup přípravy:Kuřecí prsa pokud jsou spojena rozpůlíme, z obou stran opepříme a osolíme.Pánev ohřejeme na maximum, přidáme trochu olivového oleje a prsíčka osmahneme z obou stran.Kuře restujeme proto, aby mělo lepší chuť, než kdybychom je jen syrové zabalili do těsta a upekli v troubě.Orestované maso si lépe uchová všechny chutě a během další tepelné úpravy.Osmahnuté kuřecí prsíčka dáme stranou na talíř ochladit, pórek rozebereme na lístečky a nakrájíme na proužky, barevné papriky nakrájíme na nudličky.Na pánvi po masu tuto zeleninu krátce a při vysoké teplotě osmahneme, získáme hezky barevné zeleninové ragů.Čerstvá zelenina nepotřebuje dlouhou přípravu a nakonec ji budeme ještě péci v troubě spolu s kuřetem.Zeleninu nasypeme na talíř s kuřecím masem a necháme také vychladnout, protože budeme pracovat s lístkovým těstem. Musíme pracovat velmi rychle, neboť při pokojové teplotě i teplu našich rukou se listové těsto s vysokým obsahem másla velmi rychle ohřívá a pak se rozpadá a při práci trhá. Mezitím si připravíme bylinkové máslo.
Příprava bylinkového másla:Změklé máslo o pokojové teplotě smícháme vidličkou s bazalkou.Nejlépe když použijeme mraženou bazalku, která je aromatičtější a proto lepší než bazalka sušená.Přidáme česnek, najemno nasekanou zelenou petrželovou nať a trochu soli a promícháme.Mimochodem toto bylinkové máslo můžeme namazat třeba na toasty a dá se také použít i na řadu jiných věcí např. můžeme přidat i cibuli červenou či bílou, jednoduše jakoukoliv čerstvou přísadu podle chuti.
Příprava balíčku z listového těsta:Chkladné listové těsto rozválíme na kruhový plát. Pracujeme rychle, aby se neohřálo a i rukama se ho dotýkáme co nejméně.Těsto můžeme rozválet úplně natenko nebo na silnější plát, podle toho jak to máme rádi.Teď upřednostníme silnější plát; mimochodem listové těsto obsahuje velké množství kalorii a bude u tohoto pokrmu sloužit zároveň jako příloha.Vykrojíme kruh, aby byl co nejkrásnější a ještě ho trochu vyválením zvětšíme.(Listové těsto dostaneme koupit mražené téměř všude, ale můžeme si ho sami připravit doma, ale je to velmi náročné a je s tím příliš práce).Zeleninu dáme hezky doprostřed těsta na hromádku, na ni položíme kuřecí prsa a potřeme okraje rozšlehaným vejcem, aby se dobře spojily.Prsa ještě ochutíme bylinkovým máslem, pak vytáhneme oba okraje k sobě a pomalu po částech těsto rychle tlakem prstů slepíme.Pokud se nám někde roztrhne, tak díru zalepíme kouskem těsta potřeného vajíčkem.Pečící plech vyložíme papírem na něho položíme v těstě zabalené prsíčka s ragů a bylinkovým máslem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem, aby po upečení byl krásně zlatohnědý.Troubu předehřejeme a udržujeme na na 180 až 200°C.Vyjmeme z trouby a při servírování porci trochu rozřízneme nebo přeřízneme.Podáváme se smetanovou omáčkou z hlívy.
Příprava smetanové omáčky z hlívy:Hlíva je velmi zdravá a velmi snadno se s ní pracuje, protože je brzy hotová, raz - dva, teďf ji nakrájíme ji na tenké nudličky, odřízneme jenom kořínky, protože mohou být špinavé.Na stejné pánvi po zelenině usmažíme i hlívu. napřed ji musíme celou umýt celou, kořenová části jsou tvrdší a tak je odřízneme a můžeme je restovat.Nakrájené houby vložíme na pánev, osolíme, opepříme a přidáme petrželku. Smetanová houbová omáčka, kterou připravujeme, je vynikající když je v ní hodně petrželové natě.Když se houby vypaří z hub voda, začnou se houby restovat.Houby jsou za chvíli hotové, posypeme je trochou mouky, promícháme, podlijeme smetanou, znovu promícháme a přidáme petrželovou nať.Případně přidáme ještě trochu smetany pokud je omáčka příliš hustá.Uvedeme ještě do varu a odstavíme až do doby než budeme pokrm podávat.
Doprostřed talíře dáme upečené těsto s prsíčky a zeleninovým ragů, okolu bohatě zalijeme smetanovou houbovou omáčkou, která se k tomuto těstu výborně hodí.Přizdobíme trochou petrželové natě a je hotovo.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME