Kuřecí prsa se sýrovou omáčkou ve věnci zelených nudlí
(Robert Bedeh: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Suroviny:2 ks kuřecích prsíček50 g máslasůl a pepř400 g těstovin - zelené nudle v klubíčkurajčata na zdobení
Na sýrovou omáčku:150 g rokfóru (Niva)400 ml šlehačkybylinky: kopr a petrželová nať, nasekané nebo natrhané nadrobno
Postup přípravy:Kuřecí prsa restujeme na másle dohněda, osolíme a opepříme.V průběhu restování je několikrát obratíme a děláme zkoušku prstem: když je maso ještě měkké a můžeme do něho zabořit prst - je ještě syrové, když je už pružné a prst nezaboříme - je již hotové.Musíme je restovat nepřetržitě, rychle a krátce při vyšší teplotě, abychom je nevysušili (nesmí začít vytékat šťáva), pak je dáme na talířek stranou.
Těstoviny - tj. klubíčka zelených nudlí uvaříme "al dente" ve vařící osolené vodě, do které jsme předtím nakapali trochu oleje, aby se neslepily.Dobře scezené a okapané nudle mírně osmahneme za pečlivého míchání na jiné pánvi na trošce ohřátého olivového oleje.
Příprava sýrové omáčky:Na pánev, do zbylého tuku po restování masa, rozdrobíme sýr - rokfór, přidáme petrželovou nať a přilijeme šlehačku.Ochutíme opatrně solí a pepřem a za stálého míchání varem tak jen šlehačkou zahustíme.Nakonec natrháme do omáčky trochu kopru a podáváme s těstovinami.Prohřáté těstoviny nasypeme na střed talířů, v jejich středu uděláme malé hnízdo, kam nalijeme ohřátou omáčku.Nahoru položíme na širší proužky nakrájená kuřecí prsa, ozdobíme posekaným koprem a kousky rajčat.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME