Indická kuřata v tandoori (3x)
Tandoori kuře - je tradičně v Indii připravováno ve speciální peci "tandoori" vytápěné dřevěným uhlím. Dřevěné uhlí spolu s vlastnostmi této peci vyrobené ze speciálního kaolínu vytváří, z hlediska teploty, ty nejpříznivější podmínky pro navození delikátní chuti masa. Marinované kuřecí porce, či jakékoliv jiné maso, je vkládáno dovnitř vyhřáté pece napíchnuté na dlouhých tenkých tyčích, kde je při středně silném žáru upečeno do zlatohněda. Údajně žádným jiným způsobem nelze takto chutně maso připravit. Dnes jsou tyto již zmodernizované pece součástí vyhlášených a vyhledávaných indických restaurací. Nezoufejme však, neboť dobré výsledky můžeme dosáhnout i tepelnou úpravou na našich zahradních grilech na dřevěné uhlí. Nakonec si můžeme stejně dobře pochutnat i na tomto mase upečeném v troubě na mřížce nebo na rotačním grilu.
Kuře v tandoori (1)
(Anonym: "Indian Cookery", Bay Cookery Collection, str.29, North Sydney, 1996, indická kuchyně)
Suroviny pro 4 porce:
  • 8 kuřecích stehýnek (prsíček), bez kůže
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička drceného koriandru
  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu (cumin)
  • 2 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky chilli prášku
  • 1/2 šálku (125 ml) bílého jogurtu
  • 1 lžíce bílého octa
  • 1 lžíce worcesteru
  • 4 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1 lžička kořenící směsi "Garam másala" nebo "Tandoori másala"

    Postup přípravy:
  • Na kuřecích porcích zbavených kůže provedeme 3 až 4 zářezy nožem.
  • Smícháme cibuli, česnek, zázvor, koriandr, kmín, kardamom, chilli, jogurt, ocet, worchester a 2 lžičky tj. polovinu uvedeného množství citrónové šťávy.
  • Vše rozetřeme nebo rozmixujeme na hladkou pastu a kuřecí porce touto pastou potřeme a uložíme je do chladničky minimálně na 6 hodin, nejlépe přes noc.
  • Marinované porce kuřete položíme na mřížku grilu nebo na pekáč a pečeme na středním ohni 45 minut až je maso měkké.
  • Zlatohnědě zbarvené porce kuřete posypeme kořením "garam másala" nebo "tandoori másala", pokapeme zbývající (2 lžíce) citrónovou šťávou a podáváme např. s rýží.
    V jiné variantě receptu na "Kuře v tandúru (2)" (V. Miltner: "Indická kuchyně", Merkur 1987) je doporučována na marinádu pasta: z 1 větší cibule, 4 stroužků česneku, 1 lžičky tlučeného kmínu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžičky pálivé papriky, 6 lžíc jogurtu, 1 lžíce octa, 1 lžíce worcesteru, šťávou ze 1 citrónů. Jinak postup je stejný, můžeme využít rozporcované 1 kuře bez kůže a porce jenom propíchat. Hotové porce kuřete pokapeme citrónovou šťávou a posypeme "Horkým kořením" neboli směsí "Garam másala".
    V další variantě postupujeme takto:
    nahoru

    Kuře tandoori (3)
    ("Prima vařečka",TV Prima, listopad 2000, indická kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 celé kuře
    Na marinádu:
  • 2 lžičky semínek kardamonu
  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička kari koření
  • kurkuma
  • 1/2 lžičky skořice
  • Na šafránovou rýži:
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 červená feferonka
  • 300 g rýže "Basmati"
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • špetka šafránu
  • 1 koriandrová nať


  • Příloha: šafránová rýže

    Postup přípravy:
  • Kuře rozdělíme na kousky ale nevykosťujeme.
  • Nasekáme semena kardamonu a smícháme je v misce s pastou tandoori, mlékem a jogurtem, kari, kurkumou, skořicí solí a pepřem.
  • Kuře touto marinádu polijeme a marinujeme minimálně 6 hodin.
  • Po vyjmutí z marinády kousky kuřete potřeme olejem a pozvolna pečeme ve vyhřáté troubě nebo na grilu dozlatova.
  • Marinádu prohřejeme v pánvičce a podáváme ji pak s porcemi kuřete a se šafránovou rýží.
    Příprava šafránové rýže:
  • Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibulku s feferonkou a rýží, pak zalijeme vývarem, přidáme trochu šafránu, sůl a pepř.
  • Povaříme, přiklopíme pokličkou a a dusíme asi 20 minut v troubě.

    Poznámka DDK:
    Tandoori pasta
    - je pasta ze směsi indického koření, které dodává pokrmům typickou chuť a načervenalou barvu. Obsahuje koriandr, římský kmín (cumin), zázvor, česnek, chilli, sůl (5 %). U nás se prodává směs koření s názvem "Tandoori másala" (viz níže), kterou můžeme pastu nahradit.

    Tandoori mix - je směs pálivého a libě vonícího koření jako je kardamon, chilli zázvor, šafrán a garam masala.

    Garam másala - Příklad složení: 100 g semen koriandru, po 25 g semen římského kmínu (cumin) a zrníček černého pepře, po 15 g) semen černého cuminu (shahjeera) a sušeného zázvoru, po 6 g kardamomu a česneku, po 4 g skořice a bobkového listu. kromě zázvoru koření velmi zlehka opražíme. Ochlazené rozmělníme na prášek i s mletým zázvorem. Uskladníme v vzduchotěsné lahvičce. Již hotové koření můžeme dnes již koupit v téměř každém obchodě nebo snadno objednat prostřednictvím internetu na stránkách Koření od Antonína.




    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]