Maďarské kuře na paprice - Csirke Paprikas
( Maďarská kuchyně, 2003)Maďarské paprikáše - Csirke Paprikás a Gomba Paprikás - patří mezi nejznámější maďarská jídla ze zcela jasného důvodu: když se správně připraví, chutnají báječně! Pokud pokrm můžeme připravit z celých domácích kuřat, tak vybereme dvě mladá, ale už hodně masitá. Čerstvě zabitá kuřata oškubeme, vykucháme a rozdělíme na 8-10 dílů. Nejlepší je použít vykostěná kuřecí stehna. Rozškvaříme kostečky slaniny a na ní osmahneme dozlatova menší cibulku, k tomu přidáme vrchovatou lžičku sladké papriky. Musíme dávat pozor, aby se paprika nepřipálila, raději vzápětí podlijeme troškou vody nebo vývaru. Do kastrolu vložíme ihned kuřecí porce a osolíme. Nejdříve je dusíme ve vlastní šťávě a když šťáva vysmahne, necháme je ještě chviličku opéci. Pak je podlijeme lžící vývaru z kostí, přikryjeme a dusíme doměkka. Mezi dušením je občas obracíme. Když jsou měkká, přidáme játra z těchto dvou kuřat a ještě společně dusíme asi 10 minut. Pak zalijeme hustou smetanou (300 ml) a podáváme s noky z lehkého vláčného těsta. Takto dělá kuřata na paprice slavný maďarský kuchař Elék Magyar. Následující recept, který uvádím níže, je stejně chutný a je nám obyvatelům měst, malinko přístupnější - použijeme totiž chlazená kuřecí stehýnka, a také je zde menší nebezpečí, že nám neumětelům (pardón !:o), paprika zhořkne.
Suroviny pro 4 porce: 1 středně velká cibule4 kuřecí stehna, vykostěná2 lžíce maďarské sladké červené papriky1 lžička soli3 lžíce oleje1 šálek (balení) kyselé smetany1 lžíce mouky1/2 zelené papriky1 středně velké rajče (není nutné)
Příloha: nočky
Postup přípravy:Nakrájíme cibulku nadrobno a osmahneme na tuku do sklovita.Přidáme sladkou práškovou papriku, za malou chvilku 1 - 2 šálky vody a sůl.Pečlivě zamícháme, aby se nikde nevytvořily hrudky a přidáme kuřecí porce, pak nakrájená rajčata a zelenou papriku.Dusíme pod pokličkou asi 30 minut (u kuřat z velkochovu) nebo až jednu hodinu (u kuřat z výběhu) na středním plameni a občas tím zamícháme.Jestliže, se odpaří příliš vody, tak ji vždy malinko dolijeme.Když je kuře měkké rozmícháme kyselou smetanu s hladkou moukou a touto směsí přelijeme kuře v kastrolu, zamícháme se šťávou a provaříme bez pokličky ještě asi pět minut.Pokud chceme omáčku zvlášť jemnou, vyjmeme maso a omáčku propasírujeme. Vegetariánskou verzí tohoto pokrmu jsou:
Žampiony na paprice - "Gomba Paprikas".Tento chutný pokrm připravíme je tak, že místo kuřecích stehen použijeme několik šálku celých nebo půlených žampionů.Dusíme je jenom 15-20 minut, až jsou měkké.Žampiony v této omáčce jsou výborné s těstovinami.Nic nám nebrání oba tyto pokrmy kombinovat tj. použít stehýnka a později přidat i žampiony. Tyto pokrmy můžeme podávat s jakýmkoliv druhem malých těstovin; se všemi je to výborné např. s již od školních let jistě oblíbenými kolínky - ale musí to být ty drobné, s malým průměrem. Někdo to má rád také s brambory nebo rýží vše bohatě zalité omáčkou.Maďaři si k tomu dělají jejich oblíbené nočky zvané "galuska", které připomínají italské gnochhi. Mám je také rád a tak si je teď spolu uděláme!
Příprava maďarských lehkých noků - halušek
Suroviny: 450 g mouky3 žloutky100 ml sladké smetany300 - 400 ml vodyšpetka soli.
Postup přípravy:Suroviny jen smícháme, těsto nevypracováváme.Navlhčenou lžící ihned vykrajujeme podélné noky a vhazujeme je do vařící osolené vody.Klasickým způsobem je tzv. "házení halušek" tj.těsto umístíme na navlhčenou kuchyňskou desku, vyjkrojíme pásy a nožem odkrajujeme těsto a házíme - shrabujeme z desky přímo do vařící vody.Když vyplavou vybereme je dírkovanou naběračkou, promícháme v rozpáleném sádle se smetanou a podáváme k paprikášům na ohřáté míse. Pokud noky podáváme ihned můžeme je propláchnout naopřed horkou vodou.Pokud je chceme podávat až později použijeme k propláchnutí studenou vodu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME