Maďarské kuře na paprice - Csirke Paprikas
( Maďarská kuchyně, 2003)
Maďarské paprikáše - Csirke Paprikás a Gomba Paprikás - patří mezi nejznámější maďarská jídla ze zcela jasného důvodu: když se správně připraví, chutnají báječně! Pokud pokrm můžeme připravit z celých domácích kuřat, tak vybereme dvě mladá, ale už hodně masitá. Čerstvě zabitá kuřata oškubeme, vykucháme a rozdělíme na 8-10 dílů. Nejlepší je použít vykostěná kuřecí stehna. Rozškvaříme kostečky slaniny a na ní osmahneme dozlatova menší cibulku, k tomu přidáme vrchovatou lžičku sladké papriky. Musíme dávat pozor, aby se paprika nepřipálila, raději vzápětí podlijeme troškou vody nebo vývaru. Do kastrolu vložíme ihned kuřecí porce a osolíme. Nejdříve je dusíme ve vlastní šťávě a když šťáva vysmahne, necháme je ještě chviličku opéci. Pak je podlijeme lžící vývaru z kostí, přikryjeme a dusíme doměkka. Mezi dušením je občas obracíme. Když jsou měkká, přidáme játra z těchto dvou kuřat a ještě společně dusíme asi 10 minut. Pak zalijeme hustou smetanou (300 ml) a podáváme s noky z lehkého vláčného těsta. Takto dělá kuřata na paprice slavný maďarský kuchař Elék Magyar. Následující recept, který uvádím níže, je stejně chutný a je nám obyvatelům měst, malinko přístupnější - použijeme totiž chlazená kuřecí stehýnka, a také je zde menší nebezpečí, že nám neumětelům (pardón !:o), paprika zhořkne.
Suroviny pro 4 porce:
  • 1 středně velká cibule
  • 4 kuřecí stehna, vykostěná
  • 2 lžíce maďarské sladké červené papriky
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
  • 1 šálek (balení) kyselé smetany
  • 1 lžíce mouky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1 středně velké rajče (není nutné)
    Příloha: nočky

    Postup přípravy:
  • Nakrájíme cibulku nadrobno a osmahneme na tuku do sklovita.
  • Přidáme sladkou práškovou papriku, za malou chvilku 1 - 2 šálky vody a sůl.
  • Pečlivě zamícháme, aby se nikde nevytvořily hrudky a přidáme kuřecí porce, pak nakrájená rajčata a zelenou papriku.
  • Dusíme pod pokličkou asi 30 minut (u kuřat z velkochovu) nebo až jednu hodinu (u kuřat z výběhu) na středním plameni a občas tím zamícháme.
  • Jestliže, se odpaří příliš vody, tak ji vždy malinko dolijeme.
  • Když je kuře měkké rozmícháme kyselou smetanu s hladkou moukou a touto směsí přelijeme kuře v kastrolu, zamícháme se šťávou a provaříme bez pokličky ještě asi pět minut.
  • Pokud chceme omáčku zvlášť jemnou, vyjmeme maso a omáčku propasírujeme. Vegetariánskou verzí tohoto pokrmu jsou:

    Žampiony na paprice - "Gomba Paprikas".
  • Tento chutný pokrm připravíme je tak, že místo kuřecích stehen použijeme několik šálku celých nebo půlených žampionů.
  • Dusíme je jenom 15-20 minut, až jsou měkké.
  • Žampiony v této omáčce jsou výborné s těstovinami.
    Nic nám nebrání oba tyto pokrmy kombinovat tj. použít stehýnka a později přidat i žampiony.
  • Tyto pokrmy můžeme podávat s jakýmkoliv druhem malých těstovin; se všemi je to výborné např. s již od školních let jistě oblíbenými kolínky - ale musí to být ty drobné, s malým průměrem.
  • Někdo to má rád také s brambory nebo rýží vše bohatě zalité omáčkou.
  • Maďaři si k tomu dělají jejich oblíbené nočky zvané "galuska", které připomínají italské gnochhi. Mám je také rád a tak si je teď spolu uděláme!
  • Příprava maďarských lehkých noků - halušek
    Suroviny: 450 g mouky
  • 3 žloutky
  • 100 ml sladké smetany
  • 300 - 400 ml vody
  • špetka soli.
    Postup přípravy:
  • Suroviny jen smícháme, těsto nevypracováváme.
  • Navlhčenou lžící ihned vykrajujeme podélné noky a vhazujeme je do vařící osolené vody.
  • Klasickým způsobem je tzv. "házení halušek" tj.těsto umístíme na navlhčenou kuchyňskou desku, vyjkrojíme pásy a nožem odkrajujeme těsto a házíme - shrabujeme z desky přímo do vařící vody.
  • Když vyplavou vybereme je dírkovanou naběračkou, promícháme v rozpáleném sádle se smetanou a podáváme k paprikášům na ohřáté míse.
  • Pokud noky podáváme ihned můžeme je propláchnout naopřed horkou vodou.
  • Pokud je chceme podávat až později použijeme k propláchnutí studenou vodu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]