Jamieho lahodné pečené kuře
(Jamie Oliver:"Kuchař bez čepice", seriál BBC2 na TV Spektrum 2000 a z knihy "Šéfkuchař bez čepice se vrací", str. 184, Spektrum Grafik a.s., překlad Robert Kubánek, 2003)
Suroviny pro 6 porcí: 1 velké kuře (1,8 kg a více)1 velký citrón8 velkých plátků prorostlé slaniny typu prosciutta nebo parmské šunky1 - 2 stroužky česneku, na plátky2 vrchovaté lžíce čestvého tymiánu, nadrobno nasekanýsůl a čerstvě mletý pepř125 g změklého másla1 kg předvařených brambor, oloupané a nakrájené1 velký celer, očištěný200 ml bílého vína
Postup přípravy:Troubu s přiměřeně velkým pekáčem předehřejeme na 220°C.Kuře dobře ze všech stran opláchneme a osušíme papírem, prsty oddělíme jeho kůži od masa.Škrabkou na zeleninu okrájíme kůru z citrónu, nadrobno ji nasekáme a citrón prozatím dáme stranou.Slaninu nasekáme nadrobné kousky jako citrónovou kůru.Vše vložíme do misky a přidáme česnek a čerstvý tymián, osolíme, opepříme a smícháme s máslem.Touto směsí vyplníme prostor po kůží a masem na kuřecích prsou a důkladně maso směsí promasírujeme.Na stehnech uděláme hlubší zářezy, aby se lépe propékaly.Citrón zbavený kůry překrojíme napůl a vložíme do břišní dutiny kuřete.Takto připravené kuře vložíme do pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny.Než se kuře upeče, uvaříme v osolené vodě brambory, necháme je okapat oloupeme a nakrájíme na kousky, celer nakrájíme taky na stejně velké kousky.Vyjmeme kuře z trouby, napíchneme vidličkou a nazdvedneme nade dno opekáče, kde bublá vypečená šťáva s máslem.Na ni do pekáče nasypeme brambory promíchané s celerem a důkladně je promícháme se šťávou na dně pekáče.Kuře položíme zpět na směs a pečeme ještě třičtvrtě hodiny.Hotové kuře necháme 10 minut odpočinout.Mezitím vyndáme z pekáče bramborovou směs a výpek provaříme s vínem.Nezapomeneme seškrábnout všechnu šťávu co se přichytla po stěnách pekáče.
ZPĚT do kapitolyHOME