Čínské pečené kuře Lin
(Dagmar Lánská: "Čínská kuchyně", Pressfoto Praha 1978, čínská kuchyně)Kuře Lin - podáváme s rýží nebo s nudlemi a zeleninovým salátem. Podáváme je na stůl nenaporcované a hosty necháme odlupovat tyčinkami kousky křehkého kuřete a smáčet v připravené omáčce.
Suroviny:
1 kuře o váze asi 1 kg
Na marinádu:2-3 cm oddenku zázvoru, nastrouhaný2 lžičky sójové omáčky2 lžíce dezertního vína (sherry) nebo rýžového vína1/2 lžičky cukru1 lžička skořice mleté nebo 2 kousky celé skořice2 lžíce oleje
Na omáčku:1 lžička paprikové pasty2 lžíce sójové omáčky1 stroužek česneku rozetřený se solí1 lžíce oleje.
Příloha: rýže, nebo nudle se zeleninou.
Postup přípravy:Očištěné kuře rozpůlíme a každou polovinu potřeme marinádou ze všech stran.Pak je necháme na pekáčku odležet 2-3 hodiny v chladu. Odleželé kuře upečeme se zbytkem marinády dočervena v troubě.Podle potřeby podlijeme vodou a občas kuře potřeme vypečenou šťávou.Mezitím připravíme omáčku prostým smícháním přísad, doporučenou paprikovou (chilli) pastu můžeme nahradit lžičkou směsi sladké a pálivé mleté papriky, krátce osmahnuté na lžíci oleje, nebo koupíme pastu podobného složení prodávanou na trhu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME