Pomalu pečené kuře s upečeným hlávkovým salátem od Nigelly
(Nigella Lawson:"Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)

V tomto receptu hraje citrón hlavní roli. Citrón nakrájíme na osminky a pečeme spolu s kuřetem, tymiánem a česnekem. Ovoce se horkem sežehne a jakoby zkaramelizuje. S pomalu pečeným citrónovým kuřetem můžeme podávat pečený hlávkový salát. Hlávkový salát můžeme opravdu upéci, i když se to zdá nevíře, opravdu! Celé salátové hlávky vložíme na pekáči do trouby asi tak 20 minut před koncem pečení a opečeme spolu s kuřetem kuřete.

Suroviny:
  • 1 středně velké kuře, na 8 - 10 porcí
  • 2 citróny, na měsíčky i s kůrou
  • 2-3 hlavičky česneku
  • 1 kytička čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 ml bílého vína
  • Na přílohu:
  • 2-3 hlávky salátu (locika)
  • 500 ml kuřecího vývaru, může být z kostky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
    Příloha:rýže, brambory a pečený salát podle níe uvedeného receptu

    Postup přípravy:
  • Do pekáče vložíme středně velké kuře nakrájené na 8 až 10 porcí; lepší jsou v tomto případě spíše menší porce.
  • Porce kuřete na pekáči poklademe dílky nakrájeného citrónu a mezi ně vložíme neloupaný česnek.
  • Teplem ostrá chuť česneku otupí a stroužky jsou pak příjemně sladké.
  • Ještě vše posypeme lístky a stonky čerstvého tymiánu, nějaký tymián si ještě schováme na konec vaření na zdobení.
  • Pokapeme 3 lžícemi olivového oleje a podlijeme dobrým bílým vínem.
  • Dobře promícháme, aby maso bylo voňavými surovinami obalené, porce urovnáme a obrátíme kůží nahoru.
  • Pekáč pevně přikryjeme alobalem a vložíme na 2 hodiny do mírně teplé trouby (elektrická 160°C a plyn na stupni 3) a pomalu pečeme.
  • Po této době alobal sundáme a kuře ještě 45 minut ostřeji dopečeme při vyšší teplotě asi 220°C (podle trouby), aby získalo na povrchu pěknou barvu.
    Příprava pečeného hlávkového salátu:
  • Ze salátu odkrojíme košťály a odstraníme nahnědlé a nepěkné listy.
  • Pak je položíme vedle sebe do zapékací misky nebo pekáče.
  • Zalijeme zlatavým kuřecím vývarem, pokapeme 4 lžícemi olivového oleje a po povrchu poházíme pár stonků tymiánu, které budou jako ozvěna připomínat tymiánovou chuť a vůni kuřete.
  • Ještě osolíme, opepříme, přikryjeme alobalem a dáme do trouby ke kuřeti péci na 20 minut, nejlépe před koncem pečení kuřete.
  • Tím to budeme mít všechno hotové, pokrm bude vyvážený a můžeme podávat.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME









    [CNW:Counter]