Kuřecí cacciatore z kanadských far (2)
Cacciatore, alla [ka-ča-to-re] - je americko-italský termín znamená pokrm připravený "po myslivecku". Maso je dušeno s hromadou zeleniny, která cibulky, rajčata, různé bylinky, žampiony a někdy i víno. Kuřecí cacciatore (Chicken Cacciatore) je velmi chutné, jednoduché a velmi populární jídlo. Recepty jsem vybral z kuchařské knihy kanadských katolických paní "Treasures Family Recipes", z kapitoly "Meats and Casseroles". Je to kuchařská sbírka oblíbených, odzkoušených a často připravovaných domácích receptů - tzv. "rodinných pokladů", z domácností po celé Kanadě. Tentokrát jsou to recepty od farních kuchařek ze dvou kostelů v provincii Ontario a Saskatchewan.
Kuřecí cacciatore z Ontaria
("Treasured Family Recipes", recept z Mount Carmel Church, Sault Ste Marie, Ontario, Kanada )
Suroviny pro 4 -6 porcí:
  • 1 kg porcí kuřete
  • 1/4 šálku oleje
  • 150 - 250 rajčatového protlaku
  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 šálku červeného vína
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžička drceného oregana
  • 1/2 lžičky středně velké zelené papriky na proužky
  • 1/2 šálku nasekané cibule
  • 1 konzerva žampiónů

    Postup přípravy
  • Kuřecí porce v kastrolu opečeme na oleji dohněda.
  • Nadbytečný tuk slijeme a přidáme ostatní suroviny.
  • Zakryjeme pokličkou a dusíme na malém ohni po dobu 45 minut.
  • Pak zamícháme a vaříme dokud se šťáva nezahustí.
    nahoru

    Kuřecí cacciatore z Medow Lake
    ("Treasured Family Recipes", recept podle Our Lady of Peace, Meadow Lake, Saskatchewan, Kanada)
    Suroviny:
  • 1 kuře rozkrájené na porce
  • 1/2 šálku mouky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1/2 šálku nasekaného celeru
  • 1/2 šálku nasekané cibulky
  • 1 zelená paprika na proužky (není nutná)
  • 200 žampionů z plechovky (nebo čerstvé)
  • trochu bazalky nebo bobkový list

    Postup přípravy:
  • Kuřecí porce obalíme v mouce a opečme na oleji dohněda.
  • Opečené kousky kuřete vložíme do pekáče.
  • Připravíme si ostatní suroviny a všechny nasypeme na kuřecí porce.
  • Zakryjeme pokličkou a dusíme při střední teplotě trouby (180°C) asi 1 hodinu.
  • Pak odstraníme pokličku a dopečeme ještě 30 minut - až je maso měkké
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]