Pečené kuře s hořčicí a těstovinami
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 oblíbených receptů z celého světa" Nakladatelství Columbus Praha, 2000, str. 176)Kuře s horčicí - jen nejdříve obaleno ve směsi másla, hořčice, citrónové šťávy, cukr, papriky a soli i pepře podle chuti. Pak se peče ve šťavnaté omáčce s příchutí hořčice a nakonec se porce ještě obalí v máku (!) a ještě chvílku zapečou. Podávají se s těstovinovými mušličkami. Nejvíce se používá obecně při vaření používá dijonská hořčice, protože má jen mírně ostřejší kořeněnou chuť. Klasická tzv. "německá hořčice" je slakokyselá a z toho např. bavorská ještě o něco sladší. Naopak americká hořčice je jemná a sladká. My tedy použijeme pikantní francouzskou horčici z našich obchodů. Nekupujeme tu, co je v plastikových obalech! Dijonská hořčice obsahuje hořčičnou moučku, skořici, hřebíček, nové koření, majoránku, bobkový list, tymián, česnek, estragon, cukr a ocet. Netradiční aroma ji dodává také bílé víno, které se při výrobě přidává. Množství a složení koření poukazuje na výslednou plnou, pikantní a jemně ostrou chuť, která se výborně hodí k drůbežímu masu.
Suroviny:8 porcí masa z kuřete4 lžíce dijónské hořčice2 lžíce citrónové šťávy1 lžíce hnědého cukru1 lžička papriky3 lžice máku (nemletého)400 g těstovin - nejlépe mušličky1 lžíce olivového olejesůl a pepř
Příloha: těstoviny tvaru mušle
Postup přípravy:
Na dno zapékací misky rozložíme v jedné vrstvě porce masa.Smícháme máslo, hořčici, citrónovou šťávu, cukr, papriku, sůl a pepř.Směs naneseme na horní část porcí a 15 minut zapékáme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C. Vyjmeme misku z trouby, porce kuřete obrátíme a potřeme připravenou směsí a ještě posypeme mákem.Vrátíme zpět na 15 minut do trouby.Zvlášť uvaříme těstoviny (mušle) asi za asi 8-10 minut "al dente".Těstoviny podáváme na talířích s kousky pečeného kuřete a přelité vypečenou omáčkou.Okamžitě podáváme
ZPĚT do kapitolyHOME