Kuřecí prsa na česneku
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, str. 90, Great Britain, čínská kuchyně )

Suroviny pro 5 porcí:
  • 2 kuřecí prsa, bez kůže (asi 900 g)
  • 250 g čerstvé fazolky (nebo zmrazené)
  • 3 velké mrkve
  • 4 jarní cibulky
  • 5 stroužků česneku
    Příloha: rýže
  • g studené vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce suchého sherry
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 2 lžíce oleje

  • Postup přípravy:
  • Nakrájíme kuřecí maso na 1,2 cm hranolky.
  • Očistíme fazolky a pokud je třeba odstraníme vlákna z lusků, použijeme-li zmrazené fazolky vložíme je do horké vody k rozmrazení.
  • Mrkev i cibulku nakrájíme na tenké kousky, krájíme je šikmo na tloušťku asi 3 mm a nožem nasekáme nadrobno česnek.
  • V malé nádobě smícháme studenou vodu, sójovou omáčku, sherry a kukuřičnou mouku a směs dáme stranou.
  • Rozehřejeme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, přidáme polovinu oleje a pak vložíme mrkev a česnek.
  • Pomocí rozšířené plochy dřevěné vařečky, typického tvaru čínské špachtle, obracíme jednotlivé kousky potravin v oleji.
  • Potraviny na udržujeme stále na prudkém plameni.
  • Zeleninu mícháme asi 3 minuty a pak přidáme fazolky a cibuli.
  • Pokračujeme v míchání po dobu 2 minut, nebo až do doby, kdy je zelenina křehká, ale ještě zůstává chrupavá, pak ji přemístíme ji do hrnce.
  • Na horký wok přidáme zbývající olej a polovinu kuřecího masa a restujeme asi 3 minuty.
  • Maso vyjmeme z pánve a orestujeme další dávku masa.
  • Hotové maso má být béžové nikoliv růžové barvy.
  • Na pánev wok vrátíme všechno kuřecí maso, pak je odhrneme ze středu pánve, zamícháme již v misce připravenou směs s kukuřičnou moukou a nalijeme ji do středu woku.
  • Vaříme a mícháme dokud omáčka nezhoustne a objeví stoupájí od dna bubliny.
  • Potom mícháme a vaříme ještě 1 minutu a vmícháme již předem připravenou zeleninu.
  • Přikryjeme vše poklicí a ještě asi na 1 minutu prohřejeme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]