Čínské kuře z New Orleansu
(Z gastronomického seriálu:"Co jedí Američané", TV Max1, 2000, čínská kuchyně)
Suroviny:1 kuře1 sušená klobáskarýžové víno4-5 houbiček (shi-take, případně žampiony, hlívy, jidášovo ucho nebo jiné)čerstvá zelenina (koriandr, čínské zelí, zelené bambusové výhonky aj.)čerstvý i sušený zázvorgarnátycibuleústřicová omáčkakuřecí vývartofu
Příloha: rýže
Postup přípravy:Kuře nakrájíme na kousky i s kostmi a vložíme do porcelánové mísy na maso.Nahoru rozložíme nakrájenou, voňavou, sušenou klobásu, kloboučky houbiček a plátky čerstvého zázvoru.Povrch ještě pokryjeme nasekanou čerstvou zeleninu, výhonky aj. a zalijeme rýžovým vínem.Misku postavíme na dřevěné tyčinky do pánve wok a dusíme ve vodní páře vyvíjející se ze dna pánve.Nejlépe, když napříč pánve nad horkou vodou umístíme dvě dřevěné tyčinky, na které postavíme misku s pokrmem a nebo si pomůžeme jinými prostředky, různými pařáčky apod.Vše přikryjeme víkem a vaříme v páře 40 až 50 minut.Mezitím si na jiné pánvi osmažíme cibuli na horkém oleji, přidáme garnáty a spolu zprudka opečeme, přidáme zeleninu a zelené výhonky.Zakápneme ústřicovou omáčkou a zalijeme kuřecím vývarem.Nakonec opatrně vmícháme na kousky nakrájené tofu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME