Doubičtí rarášci
(Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, staročeská kuchyně ze severozápadních Čech)Doubičtí rarášci - jsou vyhledávanou delikátní specialitou v Českém Švýcarsku. Každý si na nich pochutná neboť jde o křupavé kuřecí kousky obalené v bramborovém těstíčku a osmažené na oleji. Doubice (něm. Daubitz) je obec v okrese Děčín, ve Šluknovském výběžku, na okraji rozhraní Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko. Původní obyvatelstvo bylo vysídleno po roce 1945, dnes obec slouží převážně rekreaci. Má 108 stálých obyvatel a je počtem obyvatel nejmenší obcí okresu Děčín. Ještě v polovině 20. století byl počet obyvatel téměř 10x vyšší. Od ledna 1975 do 31.12.1992 byla Doubice součástí města Krásná Lípa. V doubické "Staré hospodě", která už patří svým věkem i historií k místním pamětihodnostem, si je můžeme třeba na výletě vychutnat i bez práce, jako specialitu paní domu.
Suroviny na 2 porce:350 g oloupaných syrových brambor150 g kuřecích prsíček2 vejcesůl a pepř podle chutimajoránka1 česnekpolohrubá a hladká mouka (1 : 1), dle potřebyolej na smažení
Postup přípravy:Připravíme bramborákové těsto z najemno nastrouhaných brambor, vajec a podle potřeby polohrubé a hladké mouky. Mouky dáme tolik, abychom vypracovali hustší těstíčko.Kuřecí prsíčka rozdělíme na osm menších dílů Každý kousek masa - "rarášek" obalíme v těstě zvlášť, které vkládáme do rozpáleného oleje, který nesmí mít víc jak 150°C a pomalu smažímePodáváme nejlépe s mrkvo-zelným salátem; hodí se případně i brambory.
Smažení kuřecí rarášci
(Ze stránky "Koření od Antonína", recept od paní Margity Budínové, 1992)
Suroviny pro 4 porce:0,5 kg kuřecích řízků2 celá vejce2 lžíce piva1 lžíce plnotučné (nebo kremžské) hořčice3 lžíce solamylu1 lžíce koření "Provensálská směs koření" od Antonínasůl a pepřolej na smažení
Příloha: zeleninová obloha, rýže, hranolky, pečivo
Postup přípravy:Kuřecí maso nakrájíme na menší plátky, velmi mírně naklepeme; pozor, je křehké! V misce rozšleháme 2 vejce, přidáme 2 lžíce piva (zbytek vypijeme), 1 lžíci plnotučné hořčice, 3 lžíce solamylu, 1 lžíci koření "Provensálská směs koření", trochu soli a černého mletého pepře.Směs řádně promícháme a potom do ní vložíme malé kuřecí řízečky - rarášky.Několikrát v misce vše promísíme a necháme v lednici uležet alespoň jeden den.Obalené kuřecí prsíčka - "rarášky" smažíme po obou stranách na oleji.Podáváme se zeleninovou oblohou, jako přílohu rýži nebo hranolky či jenom s čerstvým zeleninovým salátem a bílým vínem.
«Smažená kuřata tj.kuřecí řízky taky chuťově získají, když je nejprve posypeme mletým zázvorem a teprve potom obalujeme v mouce, vejci a strouhance.«
ZPĚT do kapitoly
HOME