Kuřecí "cassoulet" s česnekem
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa" Nakladatelství Columbus Praha, 2000)

Suroviny:
  • 900 g nasekané kuřecí nebo krůtí maso
  • 4 lžíce oleje
  • 225 g pokrájených žampionů
  • 16 šalotek
  • 6 rozetřených stroužků česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 1 svazeček "bouquet garni" (1 bobkový list, snítko tymiánu, kousek celerové natě, snítka petrželky a šalvěje svázané do kytičky nebo uzlíčku)
  • 400 g uvařených fazolí nebo konzervovaných (nejlépe typ "bartolli")
  • sůl a pepř
    Příloha: chléb, brambory

    Postup přípravy:
  • V ohnivzdorném hrnci rozehřejeme olej a osmažíme maso dohněda a potom je děrovanou lžící vyjmeme.
  • Do hrnce na zbylý olej (výpek) vložíme žampiony, šalotky, a česnek a smažíme další 2 minuty.
  • Pak do hrnce vrátíme maso, poprášíme moukou a smažíme další 2 minuty.
  • Přilijeme scezené víno a vývar, mícháme dokud nezačne vařit.
  • Do kapaliny přidáme svazeček bylinek a za neustálého míchání přidáme fazole a pokud jsme se rozhodli i ostatní zeleninu a brambory pokrájené na větší kostky.
  • Hrnec přikryjeme pokličkou a uprostřed předehřáté trouby zapečeme při 150°C asi za 2 hodiny.
  • Vyjmeme a podáváme horké.
    Varianta:
  • Velmi význačného vylepšení chuti dosáhneme, když maso nakrájené na větší kousky předem (až 24 hodin) proložíme v hrnci (nejlépe hliněném) hrubými kolečky červené cibule .
  • Potom vše zalijeme červeným vínem tak, aby obsah hrnce byl úplně ponořen.
  • Zakryjeme a ponecháme v chladu.
  • Již zde v tomto stádiu můžeme přidat do vína provensálské koření.
  • Pak obsah hrnce scedíme a kousky cibule a masa vzájemně oddělíme.
  • Potom pokračujeme podle uvedeného postupu s tím, že cibuli z marinády přidáme na olej ještě před žampiony.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]