Kuřecí "cassoulet" s česnekem
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa" Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Suroviny:900 g nasekané kuřecí nebo krůtí maso4 lžíce oleje225 g pokrájených žampionů16 šalotek6 rozetřených stroužků česneku1 lžíce hladké mouky250 ml kuřecího vývaru1 svazeček "bouquet garni" (1 bobkový list, snítko tymiánu, kousek celerové natě, snítka petrželky a šalvěje svázané do kytičky nebo uzlíčku)400 g uvařených fazolí nebo konzervovaných (nejlépe typ "bartolli")sůl a pepř
Příloha: chléb, brambory
Postup přípravy:V ohnivzdorném hrnci rozehřejeme olej a osmažíme maso dohněda a potom je děrovanou lžící vyjmeme.Do hrnce na zbylý olej (výpek) vložíme žampiony, šalotky, a česnek a smažíme další 2 minuty.Pak do hrnce vrátíme maso, poprášíme moukou a smažíme další 2 minuty.Přilijeme scezené víno a vývar, mícháme dokud nezačne vařit.Do kapaliny přidáme svazeček bylinek a za neustálého míchání přidáme fazole a pokud jsme se rozhodli i ostatní zeleninu a brambory pokrájené na větší kostky.Hrnec přikryjeme pokličkou a uprostřed předehřáté trouby zapečeme při 150°C asi za 2 hodiny.Vyjmeme a podáváme horké.
Varianta:Velmi význačného vylepšení chuti dosáhneme, když maso nakrájené na větší kousky předem (až 24 hodin) proložíme v hrnci (nejlépe hliněném) hrubými kolečky červené cibule .Potom vše zalijeme červeným vínem tak, aby obsah hrnce byl úplně ponořen. Zakryjeme a ponecháme v chladu.Již zde v tomto stádiu můžeme přidat do vína provensálské koření.Pak obsah hrnce scedíme a kousky cibule a masa vzájemně oddělíme.Potom pokračujeme podle uvedeného postupu s tím, že cibuli z marinády přidáme na olej ještě před žampiony.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME