Dietně nadívané kuře I
("Prima vařečka", TV Prima, 2001, dietní pokrm)

Suroviny:
  • 1 kuře
  • sůl
    Na nádivku:
  • 1 ks žemle
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • muškátový oříšek
  • nasekanou zelenou petrželku
  • 40 g másla
    Příloha: smažené brambory a mrkvový salát

    Postup přípravy:
  • Starší nakrájenou žemli namočíme do mléka smícháme s máslem a nasekanou petrželovou natí, solí, muškátovým oříškem a z bílku ušlehaným tuhým sněhem.
  • Připravenou směsí naplníme osolené kuře a vložíme do pekáčku a povrch poklademe kousky másla.
  • Podlijeme horkou vodou a pečeme do měkka.
  • Jako přílohu podáváme smažené brambory klasickým způsobem nebo lépe pečené v troubě a vařený mrkvový salát s jablky, citrónem a medem.
    "Můj pán je takový kavalír, že raději vidí spokojené své sluhy než sebe. A tak on a jeho druzi žádají po svém hostiteli pouze císařskou vaječnou nádivku." Zeptal se mne, z čeho se taková nádivka připravuje. Řekl jsem mu, aby dal přinést jedno vejce, jedno právě vylíhlé holoubě, dva vozíky uhlí a poslal pro ševce s hořčicí a provazy a pro hrobníka s motykou a že se uvidí, čeho bude ještě zapotřebí k její přípravě. Hospodář, celý zaražený a přestrašený, šel shánět, čeho bylo třeba na nádivku. Zanedlouho přinesl všechno, kromě dvou vozíků uhlí. Vzal jsem od něho vejce a holoubě, a rozpárav holoubě nožem z vlastního připraveného náčiní, vložil jsem do něho místo vnitřností vejce a řekl: "Sledujte, vašnosto, přípravu této nádivky, neboť se podobá hře kočky s myší: toto vejce vložím do holouběte, holoubě přijde do koroptve, koroptev do kuřete, kuře do kapouna, kapoun do bažanta, bažant do krocana, krocan do kůzlete, kůzle do skopce, skopec do telete a tele do krávy. To všechno musí být omyto, oškubáno, staženo z kůže a prošpikováno, kromě krávy, která má zůstat ve své kůži. A až bude naskládáno jedno do druhého, jako anglická pouzdra, aby nic nevyklouzlo ze svého místa, švec to musí zašít dvojí dratví, a když všechno bude zalátáno v kůži a břichu krávy, hrobník musí vykopat hlubokou jámu a hodit na její dno jeden vozík uhlí, potom krávu a na ni nasypat druhý vozík uhlí a asi čtyři hodiny krávu péci. A až ji vytáhne, bude z ní velice chutný a oblažující pokrm, který v minulých dobách pojídali císařové o dni své korunovace. Z toho důvodu, a též proto, že vejce je základní složkou této pečeně, byla nazvána císařskou vaječnou nádivkou."

    (Anonym: "Život a skutky Estebanilla Gonzáleze", úryvek z knihy J. Jiskrové: "Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury", Praha: Odeon, 1989)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]