Kuře načerveno
(Ze stránky Koření od Antonína, 2001 čínská kuchyně)
Suroviny:1 celé kuřeolej1 lžičku směsi "Grilovací koření" nebo 1 lžičku zázvoru nastrouhaného2 lžíce octa3 lžíce sójové omáčky3 lžičky krupicového cukrusůl
Příloha: rýže, brambory či bramborová kaše, nebo chléb
Postup přípravy:Kuře s kůží rozdělíme na menší porce - nejprve oddělíme stehna a křídla a odřízneme v kloubech; pak oddělíme prsa od hřbetu .Dále sekáčkem nebo kuchařským nožem je napříč rozsekneme na několik menších kousků.Naporcované kuře potřeme směsí, kterou jsme připravili smícháním 1 lžíce oleje a se směsí "Grilovací" (nebo zázvorem) a necháme 15 minut odležet.Do většího kastrolu nalijeme olej (asi 5 lžíc) a do horkého oleje vložíme kuře.Smažíme na prudkém ohni několik minut a kousky kuřete stále mícháme a obracíme.Vodu, kterou maso pustí necháme vysmahnout a v okamžiku, když zůstane v kastrolu jen syčící omastek, přidáme ocet a opět necháme kapalinu vysmažit.Podlijeme vodou, jen tolik, aby bylo maso ponořené a přibližně 10 minut vaříme maso na prudkém ohni.Potom přidáme sójovou omáčku, směs koření"Grilovací" od Antonína, krupicový cukr a sůl, oheň ztlumíme a kastrol přikryjeme pokličkou.Dusíme ještě asi 10 minut, než kuře změkne a zčervená a většina vody se odpaří a na dně kastrolu zbude právě tolik šťávy, kolik potřebujeme k přelití porcí.Podáváme s rýží, bramborem či bramborovou kaší, popřípadě s chlebem.
ZPĚT do kapitolyHOME