Kuře po burgunsky
("Prima vařečka", TV Prima, leden 2001, francouzská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 kuře
  • 50 g prorostlé slaniny
  • 3 větší červené cibule, na kolečka
  • 2 snítky čerstvého tymiánu, 2 snítky čerstvého
    rozmarýnu, 1 bobkový list svázané do kytičky
  • 1 palice česneku
    Příloha: brambory
  • 150 g másla
  • 250 ml suchého červeného vína
  • mletý bílý pepř
  • černý pepř
  • 500 g rajčat, na kolečka
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky

  • Postup přípravy:
  • Kuře zevnitř a zvenku nasolíme, prošpikujeme prsa slaninou a naplníme kytičkou bylinek (snítky svážeme dohromady provázkem) a sekaným česnekem.
  • Kuře "drezírujeme" tj. upravíme jeho tvar tak, že křidýlka zapíchneme pod prsíčka do kuřete a konce stehýnek - klouby protáhneme přiměřeně velkými otvory vyříznutými v kůží po obou stranách nad biskupem.
  • Takto upravené kuře vložíme na pekáč a ještě pod kůži na prsou vetřeme bylinkové máslo, jehož zbytek položíme na povrch kuřete.
  • Obložíme rajčaty a cibulí nakrájenou nahrubo na kolečka, podlijeme červeným vínem a dáme péci.
  • Upečené kuře vyjmeme, šťávu na pekáčku vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem a necháme vyvařit do zahuštění.
  • Kuře naporcujeme a podáváme s přecezenou šťávou.
    Připrava bylinkového másla
    Smícháme máslo a z části bylinek, které najemno rozsekáme, další informace o bylinkových máslech v kapitole "Ochucená másla" .

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]