Divoké kuře
(Ze stránky Koření od Antonína)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1 celé kuře
  • 150 g anglické slaniny
  • olej
  • 1 lžička másla
  • 2 lžičky směsi "Divoké koření" od Antonína
  • 1 větší cibule
  • 680 g bílého sterilovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu (pevný podíl 340 g)
  • 50 ml sladkého červeného vína (nebo 50 ml suchého a 1 lžička cukru)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce brusinkového kompotu
    Příloha: knedlíky

    Postup přípravy:
  • Kuře opláchneme a naporcujeme na čtvrtky.
  • Část (asi 50 g) tučnější části anglické slaniny nakrájíme velmi nadrobno.
  • Připravenou marinádou (viz níže) potřeme čtvrtky kuřete s kousky slaniny.
  • V hrnci na 3 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený zbytek slaniny a osmažíme, až cibule zesklovatí.
  • Odstavíme ze sporáku, přidáme zelí i s nálevem, kmín, sladké červené víno, sůl a brusinkový kompotu.
  • Vše dobře promícháme ochucené zelí rovnoměrně rozprostřeme na dno pekáče.
  • Pak na zelí poklademe čtvrtky kuřete, pekáč přikryjeme a dáme do trouby předehřáté na 200 °C dusit asi 30 minut.
  • Když je kuře měkké, pekáč odkryjeme, zvýšíme teplotu na 250°C a dopečeme do zlatavé kůrky asi za 15 minut a podáváme s knedlíkem.
    Příprava marinády:
  • Na malé pánvičce zahřejeme 2 lžíce oleje, přidáme nakrájenou slaninu, kterou zčásti vyškvaříme, pak přidáme máslo, přisypeme směs "Divoké koření", vše promícháme a odstavíme
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]