Divoké kuře
(Ze stránky Koření od Antonína)
Suroviny pro 4 porce: 1 celé kuře150 g anglické slaninyolej 1 lžička másla2 lžičky směsi "Divoké koření" od Antonína1 větší cibule680 g bílého sterilovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu (pevný podíl 340 g)50 ml sladkého červeného vína (nebo 50 ml suchého a 1 lžička cukru)1/2 lžičky soli1 lžička kmínu1 lžíce brusinkového kompotu
Příloha: knedlíky
Postup přípravy:Kuře opláchneme a naporcujeme na čtvrtky.Část (asi 50 g) tučnější části anglické slaniny nakrájíme velmi nadrobno.Připravenou marinádou (viz níže) potřeme čtvrtky kuřete s kousky slaniny.V hrnci na 3 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený zbytek slaniny a osmažíme, až cibule zesklovatí. Odstavíme ze sporáku, přidáme zelí i s nálevem, kmín, sladké červené víno, sůl a brusinkový kompotu.Vše dobře promícháme ochucené zelí rovnoměrně rozprostřeme na dno pekáče.Pak na zelí poklademe čtvrtky kuřete, pekáč přikryjeme a dáme do trouby předehřáté na 200 °C dusit asi 30 minut.Když je kuře měkké, pekáč odkryjeme, zvýšíme teplotu na 250°C a dopečeme do zlatavé kůrky asi za 15 minut a podáváme s knedlíkem.
Příprava marinády:Na malé pánvičce zahřejeme 2 lžíce oleje, přidáme nakrájenou slaninu, kterou zčásti vyškvaříme, pak přidáme máslo, přisypeme směs "Divoké koření", vše promícháme a odstavíme
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME