"Mrzí mě, že česká jídla se začínají ubírat do ztracena. Někteří páni doktoři řeknou, že je česká kuchyně nezdravá! Tvrdím, že to není pravda! Potíž spočívá v tom, že se lidé neumí stravovat podle sezóny. Neměli by konzumovat při teplotě kolem 30°C vepřo, knedlo, zelo, nebo kachnu. Je vhodnější dát si pečené kuře, salát či brambory. Můj názor, podpořený zkušenostmi, je živit se tím, co v této zemi vyrostlo a co nám dává naše klima. Jednou jsem byl přítomný setkání dvou kuchařů, jeden byl z Tokia a jeden vařil v budhistickém chrámu. Poslední jmenovaný tvrdil, že lidé se mají živit tím, co vyroste v okruhu do 200 km. Nebo se setkám s názory mladých kuchařů, že není problém mít zamraženou zvěřinu po celý rok. Ano, to dnes není problém, ale je nutno dodat za jakou cenu a v jaké kvalitě. Jehně nebo kůzle může být nejlepší tak z jara. Ale takové maso, které je vymražené několik měsíců nebo i roků, tak to je špatné. A tohle se dříve dodržovalo. Člověk od moře si nedá v zimě krevety, protože ví, že nejsou čerstvé. V přímořských oblastech je dokonce počátkem srpna svátek mořské zvířeny. A v tomto období vrcholí výlov mořských korýšů a raků."
(Ladislav Nodl, 1929 - 2008, první kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů)