Kuřecí frikasé se špenátovými knedlíčky dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání Paseka Litomyšl, 1996 strana 151)

Suroviny:
  • 1,8 až 2,3 kg kuře
  • 1 celerový stonek nakrájený na plátky
  • 1 malá cibule na kolečka
  • 1 malá karotka na kolečka
  • 6 zrnek černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku tučné smetany
  • 1 žloutek
  • 1 lžička citrónové šťávy
    Příloha: knedlíčky z čerstvého špenátu

    Postup přípravy:
  • Naporcované kuře s celerem, cibulí, karotkou, pepřem a bobkovým listem vložíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo celé ponořené.
  • Osolíme, přiklopíme a zvolna asi hodinu vaříme do měkka.
  • V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme jíšku a za stálého míchání přilijeme dva šálky scezeného kuřecího vývaru, až omáčka zhoustne.
  • Smícháme smetanu se žloutkem a přidáme do omáčky, necháme přejít varem, ochutíme citrónovou šťávou a podle potřeby přisolíme.
  • Kousky kuřete upravíme na vyhřátou mísu a přelijeme omáčkou.
    Příprava knedlíčků s čerstvého špenátu:
  • 230 g špenátu blanžírujeme v osolené vodě, jemně ho nasekáme promícháme 1/2 šálku sýra Ricotta a 2 šálky parmazánu, solí, pepřem, jedním vejcem a 1 1/2 lžíce másla. Necháme jednu hodiny v lednici odpočinout. Potom vytvarujeme kuličky, obalíme v mouce a po několika najednou vhodíme do kuřecího vývaru.
  • Jakmile vyplavou na hladinu, vylovíme je a vložíme do horké máslem vymazané zapékací misky, pokropíme zbylým parmazánem a rozpuštěným máslem a pod grilem prudce opečeme dohněda.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]