Zatím co se to vaří osmahneme krátce krevety v horkém arašídovém oleji s trochou soli a pepře. Přidáme je do rýže a na velmi prudkém plameni krátce osmahneme mango, jen aby bylo velice lehce zkaramelizované. Pak ho dáme na vršek a ještě přidáme koriandr. |
Rybu marinujeme v citrónové šťávě, česneku, soli, pepři a šafránu. Pak marinádu slejeme a porce obalíme v mouce a trochu osmahneme, takže to bude již částečně uvařené. Dáme si je na stranu. Jako vždy máme už v hrnci smažící se cibulku. Přidáme hodně zelených paprik a osmahneme je. Teď tam přijde česnek. Když je to pěkně všechno osmahnuté, přidáme rajčatový protlak asi 200 ml a potom přidám pyré z čerstvých nevařených rajčat, pouze rozmletých. Všechno tam vlijeme. Ještě osolíme a opepříme a necháme povařit asi tři hodiny. Po třech hodinách získáme bohatou hustou rajčatovo - paprikovou omáčku. A teď připravíme vlastní egyptské tažin. Vezmeme kameninovou nádobu a na dno dáme plnou naběračku připravené skvělé rajčatové omáčky a pak tam vložíme kousky ryby. Přidáme ještě další naběračku té excelentní omáčky, přiklopíme nmádobu tajine poklicí a šup s tím do trouby. |
Teď to vše promícháme a máme zajímavou nádivku. Dovnitř vložíme trochu másla a rybu naplníme nádivkou. Uděláme z toho hezký balíček. Použijeme zdejší pec na chleba. Tahle pec na chleba je skutečně postavená z buvolího a velbloudího trusu a je ovšem vysoce účinná. Něco jako indická pec "tandori". Místní paní má s tím zkušenosti a tak nám pomůže. Musí pec pořádně vyčistit, protože ještě před chvílí pekla chleba. Teď to necháme v troubě asi půl hodiny. Teď to bude zajímavé uvidíme jestli je dost upečená. Po chvíli je absolutně nádherná! |
Další skvělou věcí je tak zvané "tahini", což je pasta ze sezamových semínek. Tak budeme mít tento rybí pokrm omáčku připravenou ze sezamových semínek - tahini. V hrnci máme citrónovou šťávu, přidáme česnek v olivovém oleji a necháme to chvíli povařit. Pak přidáme drcená kmínová semínka. (Vzpomínáte na kmínová semínka? Ten hrozný koláč, který pekla vaše babička v neděli když jste byli malí?) Ale uznejte, že v pikantní kuchyni je to jedno z nejlepších koření. Teď trochu drceného černého pepře. A teď přidáme tahini - pastu ze sezamových semínek. Tu také přidáme do hrnce. Necháme to mírně povařit než tahini absorbuje kmín, česnek a citrónovou šťávu, ještě před tím přidáme další citrónovou šťávu. Naše omáčka tahini je tedy hotová. Má oříškovo-česnekově-citrónovou chuť A zbývá nám dát tyhle kebaby na mřížku grilu a oběd se může brzy podávat. |