Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

PODIVNÉ KOLÁČE

Konečně proč podivné? Snad proto, že se nedělají v Paříži? V provincii se dělají výborné koláče; poněvadž je však neznáme v Paříži, zdály se mně podivné. Říman by jim řekl barbarské. Říkejte jim jak chcete, ale naučte se připravovat koláč s cibulí neboli Zewelwai, jídlo alsaské, koláč s pórkem neboli Flammiche, jídlo pikardské, koláč s rebarborou, tak rozšířený v Anglii. Těsto jehož se nejvíce používá je těsto křehké. A to vás také naučím dělat.

Křehké těsto
Pro koláč o průměru asi 21 cm (pro šest osob) potřebujeme:
  • 100 g másla
  • 200 g mouky
  • 1/3 sklenice studené vody
  • 2 špetky soli

    Do malé hliněné nádoby dáme máslo, mouku a sůl. Pak přidáme téměř všechnu vodu. Konečky prstů velmi dobře propracujeme těsto. Voda se smísí s moukou a máslem. Jestliže je směs příliš suchá, přidáme ještě trošku vody. Znovu vše propracujeme až se nelepí na prsty. Směs není stejnorodá. Tím lépe. Těsto bude aspoň lehčí.
    Necháme je deset minut v tomto stavu odpočinout a pak teprve rozválíme na pomoučeném válu na placku asi 3 milimetry. Vymastíme formu, do ní těsto rozprostřeme a přečnívající část těsta odtrhneme.
    Nyní podle toho jaký děláme koláč přidáme na těsto ve formě některou z těchto náplní:

    Koláč s cibulí neboli Zewelwai
    Do formy přidáme směs:
  • 500 g cibule
  • 150 g husté smetany
  • 1 lžičku mouky
  • 2 žloutky
  • 30 g másla

    Cibuli rozkrájíme na malé kousky a osmahneme ji na pánvi na másle dozlatova.
    V míse smícháme smetanu s moukou, do této směsi přidáme cibuli a zamícháme. Směs ohříváme do prvního zabublání a pak přelijeme do hliněné mísy a necháme 5 minut v chladu.Pak přidáme žloutky, zamícháme a nalijeme na těsto do formy. Pečeme v silně vyhřáté troubě 5 - 30 minut. Pak formu vyjmeme a velmi horký koláč neseme na stůl.
    K tomu podáváme šálek teplého bouillonu a láhev Tramínu.

    Koláč s pórkem neboli Flammiche
    Připravíme si těsto z dvojnásobné dávky. Rozdělíme na dva nerovné díly. Stranou ponecháme menší díl a větším vyplníme vymazanou formu. Přečnívající konce tentokrát neodstraníme.
    Vezmeme půl svazku pórku, odstraníme zeleň a bílou část podélně nařízneme a opereme v několika vodách. Pórek rozkrájíme na drobné kousky a hodíme je do vařící vody, kde je necháme pět minut, pak procedíme a pórek necháme okapat. Na pánvi na másle osmahneme pórek až se voda vypaří, osolíme opepříme a necháme zchladnout.
    Pak pórkem naplníme těsto. Zbytek těsta rozválíme a položíme na pórek. Těsto přečnívající z formy ohneme a slepíme s touto plackou. Tuto těstovinovou pokličku propícháme vidličkou.
    Pak potřeme směsí žloutku a vody a dáme péci do horké trouby na 40 minut.
    Dříve než Flammiche neseme na stůl, nalijeme otvorem, který jsme před tím udělali uprostřed pokličky z těsta, trochu žloutku utřeného s mlékem.

    Koláč z rebarbory
    Připravíme křehké těsto naprosto stejně jako pro koláč s cibulí. Očistíme svazek rebarbory, odstraníme listy. Pak nakrájíme rebarboru na malé kousky a povaříme ji pět minut ve vodě. Procedíme, necháme okapat a hodíme do hrnce s 200 g práškového těsta. A znovu vaříme pět minut.
    Mezitím rozválíme křehké těsto. Z něho vykrojíme oválovou placku a něco větší než otvor do hliněné mísy, kterou použijeme jako formu. Ze zbývajícího těsta odkrojíme pruh centimetr široký. Ten nalepíme do vnitřku formy právě na okraj, při čemž jej trochu navlhčíme. Pak dáme rebarboru do formy, při čemž však na dně formy nebude těsta. Rebarboru na dně formy přikryjeme připravenou plackou těsta, kterou přilepíme na pruh těsta, jejž jsme před tím nalepili na stěny formy.
    Potřeme vejcem, propícháme vidličkou a uděláme opět uprostřed otvor. Na půl hodiny dáme péci v troubě, necháme zchladnout. Pak podáváme kameninovou mísu tak jak je ; pochutnáme si.
    Je to nakyslé … je to sladké … a má to všechny přednosti rebarbory.
    A těch předností je hodně věřte mně to! Vím to dobře protože jsem lékař.
    nahoru
    ZPĚT do "Radio Cuisin"
    HOME

    [CNW:Counter]