Vaření s Nigellou - recepty z šestého dílu TV seriálu Nigella Bites
Na televizní kabelové stanici "Spektrum" opakovaně zařazují patnáctidílný gastronomický seriál "Nigella Bites (Sousta od Nigelly), v českém programu uváděný jako "Vaření s Niggelou". Zde jsem pro vás zaznamenal recepty pokrmů uvedené v šestém dílu nazvaném:

VEČEŘE

(Hořká pomerančová zmrzlina - Smažené chobotničky na pepři - Kari z dýně a mořských plodů)

Hořká pomerančová zmrzlina
Suroviny:
  • 3 sevillské pomeranče nebo 1 obyčejný a 2 limetky
  • 175 g moučkového cukru
  • 584 ml velký kelímek šlehačky
  • oplatky k podávání (není nutné)


  • Postup přípravy
    Všechno co musíme ráno udělat je ušlehat smetanu pomerančovou kůru a šťávu a dát to hluboce zmrazit. Pak když přijdeme večer domů, tak je z toho dobrá zmrzlina. Zvláště velmi dobrá je tato zmrzlina ze sevillských pomerančů, protože mají báječnou chuť pomeranče, ale kyselé jsou jako citrón. Problém je v tom, že jsou k dostání jenom v lednu. Stejné kyselosti, vůně a chuti můžeme dosáhnout, když smícháme šťávu z normálního sladkého pomeranče a dvou limetek. Ale nakonec můžeme použít i citrón, vlastně bychom mohli použít tři citróny a udělat čistě citrónovou zmrzlinu. Použijeme prostě to co máme doma. Jestliže použijeme sevillské pomeranče nastrouháme ze dvou z nich kůru a vytlačíme šťávu ze všech tří plodů do mísy, kam jsme již vložili kůru s cukrem. Jestliže použijeme u nás nejčastěji dostupný sladký pomeranč a limetky, tak nastrouháme kůru z tohoto pomeranče a přidáme kůru z jedné limetky a šťávu ze všech plodů. Přidáme ji k cukru jako v předchozím případě. Mícháme kapalinu, až se cukr rozpustí a pak k tomu přidáme šlehačku. Úžasné na tom je, že to nemusíme pasírovat. Teď ještě vmícháme velký kelímek smetany (nebo několik menších). Můžeme míchat ručně, ale upřímně řečeno. . . raději použijme příruční elektrický šlehač. Šleháme směs až se tvoří špičky, ale nemusí to být zas příliš husté, stačí jen vytvořit jemný krém. Krém přemístíme do krabice z umělé hmoty s víčkem o obsahu asi 2 litry, dobře uzavřeme a chladíme v mrazničce až je zmrzlina tuhá (3 - 5 hodin). Před podáváním zmrzlinu vyjmeme z mrazáku a necháme ji trochu povolit asi tak 15 - 20 minut při pokojové teplotě nebo v chladničce po dobu 30 - 40 minut. Podáváme v miskách, kornoutcích s oplatky - nebo jak je libo. Na této hořké pomerančové zmrzlině je vynikající čokoládová omáčka.
    Uděláme ji snadno. Do kastrolu vložíme tyčinku hořké čokolády a stejné množství smetany na šlehání a necháme to na mírném ohni rozpustit.
    nahoru

    Smažené chobotničky na pepři
    Suroviny:
  • chobotnička čerstvá nebo mražená (množství podle porcí)
  • pepř a sůl
  • kukuřičná mouka
  • citrónová šťáva
  • olej na smažení

  • Postup přípravy:
    Jenom proto, že něco neznáme to neznamená, že se to těžko připravuje. Třeba chobotnice se solí a pepřem se dělají neuvěřitelně snadno a velmi rychle. Je to také jediná surovina, kterou musíme koupit. Nebo si je můžeme zamrazit a mít je pak po ruce na kdy chceme. Zbývající ingredience máme většinou doma. Je to celý pepř a sůl. Pepř i sůl hodíme do hmoždíře a rozbijeme je napadrť. A teď chobotnice nakrájíme na hezké malé kroužky, chapadla necháme vcelku. Až je budeme smažit, tak se pěkně rozvinou jako květy chryzantémy. Mladá chobotnička je výborná, protože je hodně měkká. Směs soli a pepře přesypeme do plastikového sáčku, přidáme trochu kukuřičné mouky a promícháme to i s vloženými chobotničkami. Uzavřeným pytlíkem točíme a natřásáme jeho obsahem. Pak pytlík otevřeme a vyndáme jedno kolečko a zkusíme je položit na pánev, zda je olej dostatečně horký. Smažíme v hlubší pánvi v dostatečně rozpáleném tuku. Naházíme tam všechny ve směsi obalené kousky a osmažíme je dorůžova. Bylo by to vlastně umění nedovařit chobotničky, když jsou takhle měkké.
    Když jsou kousky růžové a začnou trochu pouštět šťávu, tak jsou hotové. Vyjmeme je na talíř, pokapeme citrónovou šťávou a ochutnáme.
    nahoru

    Kari z dýně a mořských plodů
    Suroviny pro 4- 6 porcí
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce
  • 1 - 2 lžíce žluté nebo červené thajské curry pasty
  • 350 ml rybího vývaru (nebo prodávaného rybího bouillonu)
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce palmového nebo hnědého cukru
  • 3 stvoly citrónové trávy každý rozseknutý a zmáčknutý plochou stranou nože
  • 3 listy limetky nastřihané na proužky
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 kg dýně (nebor máslový druh) zbavenou slupky a semen, nakrájené na větší špalíky
  • 500 g lososových filetů, bez kůže a nakrájených na velké špalíky
  • 500 g oloupaných čerstvých tygřích krevet
  • 1/2 malé hlávky čínského zelí (pak choi) nebo jiné zelené natě podle vlastní volby
  • 1 limetka (jen šťávu)
  • svazeček zeleného koriandru nasekaného - na ozdobu


  • Postup přípravy:
    Když hodláme pozvat na večeři uprostřed týdne přátele musíme umět jídlo, které připravíme rychle, snadno a které nevyžaduje příliš velkého nakupování. A právě kari z dýně a z mořských plodů je přesně to pravé. Otevřeme konzervu kokosového mléka. Nahoře pod víčkem je obsah vždy velmi hustý. Tuto pastovitou smetanu vložíme pomocí lžíce do velké pánve nebo kastrolu postaveného na středním ohni. Přidáme 1 - 2 lžíce žluté thajské kari pasty, ale můžeme použít i červenou pastu. Někdo to má rád hodně pálivé. Snažíme se pomocí vařečky tyto hmoty vzájemně rozmíchat, tak aby se kari pasta a husté kokosové mléko se spojily vytvořily zlatavou aromatickou kaši. Když to máme, přilijeme zbytek již tekutého kokosového mléka a přidáme tekutý rybí bujónu. Nalijeme ho tam v přiměřeném množství třeba přímo ze sklenice a ještě odměříme rybí omáčku, cukr na vyrovnání sladkokyselé chuti, mletý zázvor, ten přidá omáčce na zlatavosti. Krása!
    Nastřiháme do toho ještě pár limetkové lístků a přidáme citrónovou trávu. Nejlépe, když ji máme čerstvou a to každý stvol rozmáčkneme plochou nože než ho a do kari, které tak lépe nasákne jeho lahodnou kyselost. Takže to teď necháme vařit a pustíme se do dýně.
    Můžeme použít třeba máslovou tykev a potřebujeme ji relativně hodně - jeden kilogram. To se z počátku zdá jako obrovské množství, ale ve skutečnosti po oloupání a odstranění semínek nám zbudou jenom právě přiměřené dva kousky. Špalíčky dýně také vložíme do kastrolu. Když pozveme lidi na večeři po práci, tak většinou přijdou pozdě, tak co s tím uděláme! Klidně budeme pokračovat až dýně změkne a to některé trvá pět minut a některé patnáct, to podle druhu. Když je pak dýně skoro měkká, tak ji vypneme a necháme stát.
    Následující krok - ryba, ta bude pak za pět minut hotová, takže žádný strach. Když je tedy dýně skoro měkká, přidáme kousky ryby - nejlépe z lososa. Ten je na kari moc dobrý, protože jeho maso má pevnější konzistenci a tak se dobře k tomu účelu hodí. Pak ještě přidáme čerstvé tygří krevety. Na vařené krevety raději hned zapomeneme; prostě ty v žádném případě nepoužijeme!. Pokud použijeme zmražené krevety, tak je tam každopádně nedáváme ještě před lososem, ale opět současně. Losos a krevety se budou vařit tak 3 - 5 minut. Není to nijak náročné, jen to vše přivedeme k varu a chvilečku vaříme. Abychom využili času tak si nakrájíme trochu zeleného koriandru na později.
    Do hrnce s kari naházíme natrhané kusy pekinského zelí (pan choi), ale můžeme použít jakoukoliv zelenou nať. Někdy lze použít i nakrájené zelené fazole, ale ty se dělají o dost déle. Zelené listy trochu upěchujeme dovnitř kastrolu do omáčky pomocí vařečky a necháme asi minutku povařit; jen tak povadnout. Teď to ještě ochutnáme a případně dokořeníme, přidáme podle chuti trochu limetkové šťávy a bude to jedna báseň. Stačí to jenom naservírovat, a ještě úplně nakonec tj. těsně před podáváním našeho kari je posypeme pro chuť zeleným koriandrem. Část zeleného nasekaného koriandru ponecháme, aby si každý individuálně mohl dle libosti nasypat na svůj talíř. Můžeme k tomu podávat uvařenou thajskou rýži nebo nebo s rýží basmati.

    Poznámka:
    Je možno připravit také vegetariánskou verzi tohoto jídla. V tom případě prostě místo rybího vývaru použijeme zeleninový a plody moře nahradíme pár plechovkami okapaného hrachu. A je to vážně senzační.

    nahoru
    nahoru
    O autorce 1. díl - Rychlá jídla 2. díl - Jídla pro zábavu 3. díl - Rodinná jídla 4. díl - Sami doma 5. díl - Víkend
    6. díl - Večeře 7. díl - Jídla pro potěchu 8. díl - Snídaně 9. díl - Výstřednosti 10. díl - Chrámová jídla 11. díl - Dědictví 12. díl - Pomalé vaření13. díl - Čas večeře 14. díl - Deštivé dny 15. díl - Vaříme na párty
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]