Vaření s Nigellou - recepty z pátého dílu TV seriálu Nigella Bites
Na televizní kabelové stanici "Spektrum" opakovaně zařazují patnáctidílný gastronomický seriál "Nigella Bites (Sousta od Nigelly), v českém programu uváděný jako "Vaření s Niggelou". Zde jsem pro vás zaznamenal recepty pokrmů uvedené v pátém dílu nazvaném:

VÍKEND

(Vaječný chléb - Aromatické dušené jehněčí - Koláč z mandarínek - Báječná hovězí pečeně -
Yorkshirský puding - Pečené lilky- Salát s hráškem a avokádem
)

I když vaříme opravdu rádi často to bývá jenom víkend, kdy se do toho můžeme položit. Nemusí to být nutně složitější jídlo, ale jídlo jehož příprava nás bude bavit. O víkendovém snídaní děláme často vaječný chléb podle následujícícho receptu.

Vaječný chléb
Suroviny:
  • okoralý toastový nebo jiný chléb
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • máslo na osmažení
  • kečup nebo skořice s cukrem
  • sůl
    Postup přípravy:
    Můžeme vzít jakýkoliv okoralý chléb a vykrojit střídku např. ve tvaru hvězdiček, protože dětem to tak lépe chutná. Jenom ho nakrájíme a obalíme ve směsi rozšlehaného vejce s trochou mléka a soli. Obalený chléb osmažíme na másle. Můžeme ho podávat se skořicí a cukrem nebo jen s kečupem.
    nahoru

    Aromatické dušené jehněčí
    Suroviny:
  • 2 kg jehněčího plecka (pro 6 - 8 lidí)
  • celer
  • 4 stroužky česneku
  • 3 - 4 cibule
  • 2 - 3 mrkve
  • bobkový list
  • čerstvé oregáno
  • rajčata
  • 1 láhev bílého vína
  • balíček makaronů
  • olivový olej
  • nastrouhaný sýr feta
    Postup přípravy:
    Maso nakrájíme na kostičky jako na guláš. V mixeru si připravíme zeleninový chuťový základ, který je u dušeného masa to nejdůležitější. Začneme celerem a i kdyby jsme ho neměli rádi, tak ho do mixeru vhodíme, protože ten dodá jídlu správné aroma, které ničím nenahradíme. Pak přidáme 4 velké stroužky česneku (předtím je zmáčkneme, aby se daly snadněji odstranit slupky), přidáme hodně cibule a vše rozmixujeme. Příprava tohoto zeleninového základu trvá asi 50 minut.
    Je nutno rozlišovat mezi tím jak dlouho trvá jídlo uvařit a jak dlouho trvá příprava. Někdy zjistíme, že jídlo jehož uvaření trvá věčnost prakticky nevyžaduje žádné úsilí a u některého rychlého jídla nám zabere jenom krájení 15 minut.Oloupeme mrkve a přidáme je do směsi, ale necháme vcelku, neboť je potom snadněji vyndáme. Polovinu zeleninové kaše odebereme a druhou polovinu rozetřeme po dně hrnce-pekáčku. Na tuto vrstvu rozložíme vrstvu jehněčího masa nakrájeného na kostky. Pak na ně navršíme cibuli, pak maso a na konec zase cibuli. Uvařená a rozdrcená cibule pak udrží lépe maso šťavnaté. Pak tam vložíme bobkové listy a hrstku čerstvého oregána. (Při dušení masa nemusíme zvažovat, jestli to má být lžička nebo půl lžičky, dva nebo tři bobkové listy, tři nebo dvě mrkve. Na tom nezáleží, prostě to tam naházíme; je to jedno.). Do hrnce k masu přidáme rajčata a vylijeme tam celou láhev bílého vína a ještě tekutinu doplníme vodou. V tomto základu máme hodně kapaliny a to proto, že tekutina se při vaření nejen částečně vyvaří, ale také proto, že je potřebná k uvaření makaronů. K tomu je třeba hodně vody a také těstoviny nějakou tu vodu do sebe natáhnou. Kapalinu v hrnci přivedeme k varu a asi minutu ji necháme bublat, pak přikryjeme pokličkou, ztlumíme plamen a dvě hodiny to tak necháme být. Můžeme hrnec s masem třeba strčit a dodělat v mírně vyhřáté trouby; dvě hodiny ho tam prostě zvolna hřejeme. Pak když je již maso měkké vylovíme z hrnce kousky mrkve, ale nevyhazujeme je. Obsah hrnce znovu uvedeme do varu a vhodíme do něj makarony uvaříme do měkka "al dente". Do hotovéh pokrmu přidáme mrkvičky, trochu ligurského olivového oleje a ochutíme solí. Při podávání k dušenému jehněčímu přidáme zelené čerstvě nařezané oregáno a povrch porce posypeme sýrem. K tomu použijeme nejlépe velmi výrazný sýr "feta" a vzájemně to promícháme.
    nahoru

    Koláč z mandarínek
    Suroviny:
  • 4 - 5 mandarinky nebo 3 pomeranče
  • 250 g drcených mandlí
  • 225 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 6 vajec

  • Postup přípravy:
    Mandarinky povaříme ve vodě dokud nezměknou. Necháme je okapat a celé je vložíme do mixeru i se slupkou a jádřincem. Rozmixujeme je do pěny. Přidáme jemně drcené mandle, cukr, prášek do pečiva a vajíčka. Dobré na tomto koláči je to, že místo mouky použijeme drcené mandle a tak lidé, kteří nechtějí nebo nemohou jíst to co obsahuje glutaman, tento koláč mohou jíst. Všechny ingredience rozmixujeme a těsto na koláč máme hotové. K upečení potřebujeme 20 cm vysokou formu na koláče. Formu vymastíme i po stranách a protože je to šťavnatý koláč, raději můžeme vyložit dno formy pečícím papírem. Pak již tam nalijeme těsto, vložíme do trouby rozpálené na 150 °C a zde necháme asi hodinu péci. Za hodinu je koláč hotový a měl by být ve středu ještě trochu táhlý, ale u krajů dobře propečený. Koláč necháme chladnout ve formě, takže nemusíme spěchat ho z formy vyndávat; klidně ho tam můžeme nechat přes noc. Mandle s ovocem udrží koláč dlouho šťavnatý a tak si ho můžeme připravit třeba o víkendu, kdy máme čas a potom až uprostřed mizerného týdne, kdy je nám na nic a jsme vyčerpaní, přijdeme domů z práce si ho sníme.
    nahoru

    Báječná hovězí pečeně
    Suroviny:
  • hovězí falešná svíčková
  • olivový olej
  • rozmarýn

  • Postup přípravy:
    Hovězí maso pokapeme olivovým olejem, nasekaným rozmarýnem, ovážeme provázkem a upečeme během 25 minut v dobře rozpálené troubě. Za tuto dobu bude ještě hovězí šťavnaté a krvavé. Pokud je máme raději propečenější, pečeme o něco déle. Při tom si zapamatujeme: - hovězí má tendeci se propékat dál i v době když chladne. Upečené hovězí pak odložíme stranou a necháme chvíli vychladnout a pak nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
    nahoru

    Yorkshirský puding
    Suroviny:
  • 400 ml mléka
  • 4 vejce
  • 250 g hladké mouky

  • Postup přípravy:
    Každý má svůj způsob, jak dělat tenhle puding. My začneme odzadu. Nejprve 4 vejce smícháme s 400 ml mléka a v mísiči rozšleháme. Směs necháme 15 minut usadit. Když si směs vajíček a mléka dostatečně odpočinula, přidáme po lžících celkem 250 g prosáté mouky - pomalu jednu lžíci za druhou a stále směs mícháme v mixeru. V tomto stádiu se většinou nechává puding odpočinout, ale to není nutné. Teď je již připravený jít do trouby. Hlavním klíčem k co nejúžasnějšímu yorkshirskému pudingu je co nejvíc rozpálená trouba. Raději použijeme rostlinný tuk, protože tak nekouří jako jiné tuky. Musíme však být opatrní, když je trouba hodně rozpálená a když nechceme mít zakouřenou celou kuchyň. Teplotu nastavíme na 250 °C, u plynu na regulátor číslo 10. Pečeme po dobu 15 - 20 minut a během té doby by měl puding nabývat na objemu a leskout se jako královská koruna. Podáváme jej teplý se studeným krémem a zlatým syrupem.
    nahoru

    Pečené lilky
    Suroviny:
  • lilky
  • česnekový olivový olej
  • červená cibule
  • hrubozrnná sůl

  • Postup přípravy:
    Lilky potřené česnekovým olejem osmažíme na pánvi a pak necháme vychladnout. U smažení je pravidlem, že olej se dává do jídla a nikoliv na pánev. Česnekový olivový olej, se hodí k lilkům velmi dobře. Lilky namočené v oleji ho do sebe hodně nasáknou, ale to již tak lilek dělá a to je na něm právě dobré. Přidáme trochu citrónové šťávy a hrubozrnnou sůl, pažitku a trochu drcenného pepře. Lilky opečené dáme je na stranu, aby vychladly.nahoru

    Salát s hráškem a avokádem
    Suroviny:
  • zralé avokádo
  • hrášek
  • cukr
  • hlávkový salát
  • puky čekanky salátové
  • olivový olej
  • máta
  • vinný ocet

  • Postup přípravy:
    Mražený hrášek uvaříme, avšak ne úplně do měkka pak je naložíme do olivového oleje, bílého vinného octa a přidáme čerstvě nasekanou mátu s trochou cukru. Vezmeme na to opravdu velký talíř. Ze salátu vytrháme mladé žluté středové lístky, které jsou křupavé a svou zelení ostře kontrastují s tmavějším hráškem. Čekanka svou barvou také dobře kontrastuje a dáme ji tam nejen kvůli konzistenci, ale také proto - že je příjemně hořká. Všechno to pak kontrastuje se sladkou chutí hrášku. Olejem a vinným octem pokapaný hrášek vytvoří dresink, který promícháme. Ten nejen vypadá, ale i chutná báječně. A teď poslední důležitá přísada, která kontrastuje zase jinak - zralé avokádo. Aby mělo správnou zralost a vhodnou textůru, můžeme je po zakoupení ponechat na okně na světle a teple dozrát. Nožem z avokáda nařežeme dlouhé lodičky nebo použijeme lžíci a jenom dužinou vydloubáme. Připravený salát ochutíme špetkou soli a přidáme trochu nasekané čerstvé máty. Nedáváme jí moc, jenom tak pro oživení zeleně hrášku.
    nahoru
    nahoru
    O autorce 1. díl - Rychlá jídla 2. díl - Jídla pro zábavu 3. díl - Rodinná jídla 4. díl - Sami doma 5. díl - Víkend
    6. díl - Večeře 7. díl - Jídla pro potěchu 8. díl - Snídaně 9. díl - Výstřednosti 10. díl - Chrámová jídla 11. díl - Dědictví 12. díl - Pomalé vaření13. díl - Čas večeře 14. díl - Deštivé dny 15. díl - Vaříme na párty
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]