DELIA SMITH

Delia Smith - nejznámější britská autorka kuchařských knih, předvádí již 25 let své kuchařské umění a to již nejen britskému publiku. Po celou tuto dlouhou dobu radí jak dobře a chutně vařit. K tomu využívá tisk, vlastních kuchařských knih a je známá hlavně z TV seriálů natáčených stanicí BBC2.
Dnes má v Británii až neskutečný respekt a vždy první i poslední slovo ve všem, co se týká základů dobrého vaření. Za dobu svého působení v gastronomii významně ovlivnila a pozvedla v Británii znalosti o dobrém vaření na vyšší úroveň. Její styl vaření se vyznačuje jednoduchostí. Se svým týmem asistentů provádí testy receptů, které znovu a znovu opakovaně zkouší a upravuje tak, aby byly každému srozumitelné, jednoduché a snadno proveditelné.

Její jméno u receptu zaručuje, že každý, kdo postupuje podle těchto rad se může spolehnout na dobrý výsledek a zaručený úspěch. Její schopnosti podpořit prodej rozmanitých a ne dosud rozšířených ingrediencí a nových výrobků svými drobnými poznámkami v pořadech je až legendární. Svými vystoupeními positivně ovlivňuje i sortiment surovin v obchodech a supermarketech, neboť lidé je po prodavačích vyžadují a ti se musí zákazníkům přizpůsobovat.

Delia Smith se narodila v Surrey v roce 1941 a odkud odešla do Kentu. V 16 letech opustila školu bez jakékoliv kvalifikace. Nejdříve nastoupila jako učnice do kadeřnictví, pak se stala prodavačkou a později pracovala pro cestovní kancelář. V 21 letech, kdy příležitostně umývala nádobí v jedné malé londýnské restauraci, se začala velmi vážně zajímat o vaření. Delia tvrdí, že to byl tehdy její přítel, který ji pochválil a podpořil, neboť rozpoznal její velký talent pro toto umění. Bylo to také prostředí této restaurace, které na ní zapůsobilo tak, že byla odhodlaná se naučit dobře vařit a tento záměr pojala jako svoje životní poslání. Naštěstí jí bylo dovoleno pomáhat kuchařům a tak se její zájem umocňoval, získávala další praktické zkušenosti a stále větší a větší zručnost. Zvláště ji upoutaly recepty tradiční britské kuchyně, které chodila vyhledávat a studovat ze starých anglických kuchařských knih uložených v "Britském museu". Těmito recepty se inspirovala, když vařila své rodině i přátelům. Všechno prý nebylo hned úspěšné. Její matka vzpomíná na její "velký rýžový pudink" jako na katastrofu, neboť do něho opomněla přidat nejzákladnější surovinu, tj. cukr. Delia Smith Když svůj talent a zájem o vaření podepřela velkou vytrvalostí, tak to zkušenostmí, znalostmi a zručností dotáhla až na nejvyhlášenější britskou kuchařku a také nejlépe prodávanou autorku kuchařských knih. Bylo prodáno již něco přes 11 milionů kopií.

Delia Smith je tak respektována a obecně známa, že její křestní jméno má již svoje místo a je pojmem ve známém výkladovém slovníku "Collins English Dictionary", kde představuje synonymum či národní ikonu pro styl receptů tradičních britských pokrmů. Podstatné jméno "Delia" se zde vyskytuje ve zaběhnutých frázích jako je např. "Delia dish" (Delia pokrm) nebo "doing a Delia" (Delia styl, a lla Delia).
V roce 1969 uveřejňovala recepty nejdříve v deníku "Mirror" a později také ve večerníku "London's Evening Standard". Jeden z jejich prvních televizních pokusů byla asistence při v TV pořadu o potravinách. Když někomu "spadl" koláč těsně před začátkem filmování, tak oznámila, že gto nic není, že jim ho znovu sama připraví.
Když uváděla první sérii pořadů na BBC1 o domácím vaření, tak lidé stále více využívali pohodlí novinek již hotových jídel, které se stále více a ve větším sortimentu nabízely supermarketech. Delia chtěla obnovit zájem o domácí vaření právě uvedením "základního kuchařského kursu".

Když byl pak její "Cookery Course" vysílán rozhlasem a vzápětí vydán i knižní podobě, měla tato kniha okamžitě ohromný úspěch. Její první kuchařská kniha "How to Cheat at Cooking" (Jak podvádět při vaření) byla publikována v roce 1973 a její kuchařská technika se začala používat téměř po celém světě.
Ke konci roku 1998 svoji kariéru odstartovala vydáním nové kuchařky a media již tehdy naznačila, že se stává jednou z nejvlivnějších žen v Británii.
Byly to zejména její letní a zimní kolekce receptů ("Delia Smith's Summer Collection" a "Delia Smith´s Winter Collection")a pak její nejúspěšnější seriál "How to Cook" ("Jak vařit"), který rozebíral způsoby vaření a jeho techniku až k samotné podstatě, k základním pravidlům.

Kladla důraz na jednoduché suroviny a vynikala schopností v pozoruhodné názorností v podání svého výkladu. Následovalo opět knižní vydání tohoto TV pořadu a to bylo velmi úspěšné. Kniha "How to Cook" byla vydána v Austrálii, Jižní Africe, Singapuru, Holandsku, USA a Francii a je její vůbec nejprodávanější kuchařskou knihou. Poslední knihou je vegetariánská kuchařka s názvem "Delia's Vegetarian Collection" vydaná v říjnu 2002.
Kromě vaření má Delia velkého koníčka - fotbal. Je nejen podporovatelkou, ale dokonce i ředitelkou fotbalového klubu "Norwich City Footbal Club".
TV Nova uvedla v první polovině její seriály. V DDK jsem přepsal některé recepty z těchto seriálů, které nám pomůžou nahlédnout do kuchyně Delia Smith, do doby než budou její kuchařské knihy přeloženy také do češtiny a bude zde rozšířeny.

Vydané knihy a videonahrávky:
  • Delia's Vegetarian Collection, (kniha - 17. říjen 2002)
  • Delia's How to Cook Book 3 (kniha - prosinec 2001)
  • Delia's How to Cook - Part 2 (video VHS Tape - září 2000)
  • Delia's How to Cook Book 2 (kniha - prosinec 1999, video VHS Tape - září 2000 )
  • Delia's How to Cook Part 1, (video VHS Tape- září 1999)
  • Delia's How to Cook Book 1, (kniha - říjen 1998)
  • Delia Smith's Winter Collection, (kniha, 5. říjen 1995,video VHS Tape - 2. září 1996
  • Delia Smith's Book of Cakes, Delia Smith Coronet (paperback - srpen 1995)
  • Delia Smith's Christmas (kniha - 15. září 1994, video VHS Tape - 26. září 1994)
  • Delia Smith's Summer Collection, (kniha - 4. květen 1993, video VHS Tape - 5. červenec 1993)
  • Delia Smith's Complete Illustrated Cookery Course, (kniha - říjen 1989)
  • Delia Smith's Complete Cookery Course (paperback - 31. března 1992)


  • Odkazy a literatura:
  • Nicola Norton: "The Guardian - článek k vydání knihy ve Francii ze dne 7. ledna 2002
  • Anglické stránky BBC1 se stručným životopisem D.S.
  • Recepty BBC v angličtině
  • Další recepty v angličtině
    nahoru
    Recepty uvedené v DDK:
    A) Delia Smith's Winter Collection:
  • Anglický roast beef - Yorkshirský pudink - Opečené brambory k roast beefu
  • Japonský steak "teriyaki" - Smažené singapurské nudle - Vepřové "Hung Shao"

    B) How to Cook (Škola vaření)
  • 1. Dokonalá vařená vejce: Vařená vajíčka - Vajíčka natvrdo - Kari s vejcem čočkou, kokosem a limetkou - Míchaná vejce - Vejce s uzeným lososem - Ztracená vejce
  • 2. Smažená a pečená vejce: Dokonalé křupavé toasty - Smažená vejce - Mišmaš s lunchmeatem - Výběr vhodné pánve - Umění omelety - Švýcarská omeleta - Španělská omeleta - Italská omeleta - Pečená vejce s paprikou a salámem - Zapékaná vejce se smrži
  • 3. Bílky a žloutky: Příprava bílkového sněhu - Pusinky "Mont Blanc" - Anglický krém "Custard" - Klasická holandská omáčka - Věčné soufflé s citrónovou omáčkou
  • 4. Domácí chléb: Základní toastový bílý chléb - Rychlý celozrnný chléb - Bramborový chléb s kozím sýrem - Pizza

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]