BILL GRANGER
- je velmi populární australský kuchař, který vlastni v Sydney již tři restaurace - kavárny: "Bills" a "Bills Two" a "Billy Kwong". Pochází z Melbourn a již od mládí se zajímal o přípravu pokrmů. Donutilo ho k tomu to, podle jeho slov, že jeho maminka vařila hrozně a on měl jídlo rád. Když pak odešel na uměleckou školu do Sydney a zde si přivydělával i jako číšník, propukla jeho vášeň pro vaření naplno.
Měl tehdy 22 let, kdy si otevřel v roce 1993 svůj první podnik "Bills", kde chtěl původně vařit jen pro své přátele a tak prakticky využít svoji zálibu. Když jako 22-letý poprvé otevřel toto místo, nebylo tehdy potřeba žádné rezervace, žádné kreditní karty a hosty také neobluhoval žádný početný personal. Brzy po otevření se však stalo magnetem pro celebrity ze světa módy, médií i hudby.
Kavárna "Bills" s charakteristickým velkým společným stolem ze světlého dubu stojícím uprostřed a otevřenou kuchyní s bílými zdmi, byla zbožňované místními obyvateli a včetně celebrit a stávala se opravdu věhlasnou. A jak tento věhlas rostl, tak také rostl počet pravidelných hostů - štamgastů, kteří zde rádi posedí u společného velkého stolu jako jsou třeba hollywoodská herečka Nicole Kidman, herec Baz Luhrmann a světoznámá zpěvačka Kylie Minogue.
Je zajímavé, že na počátku tohoto úspěchu stála "míchaná vejce", které připravoval svým postupem se smetanou a na které dodnes lidé stojí frontu kolem obytného bloku s kavárnou, aby si je mohli zde dopřát. "The New York Times", při uvedení jeho kuchařské knihy na americkém trhu, nazval Billa Gardnera "the egg master of Sydney" , neboť dokázal změnit jednoduché jídlo jako jsou míchaná vejce v mezinárodní senzaci.
V každém větším městě je vždy jedna typická restaurace, která vyzařuje jeho ducha; v Sydney - to je právě restaurace Bills, která dosáhla až kultovního charakteru. Je to pohodové malá kavárna zastrčená v klidné ulici v sousedsví kosmopolitního Darlihurst. Velký úspěchu s první kavárnou přimělo Billa otevřít druhý podnik "Bills 2", v sousedství Surry Hills a někde se uvadí, že snad už i třetí.
Recepty ze svého menu nabízeného ve svých kavárnách uveřejnil ve třech kuchařských knihách:"Sydney Food", "Bills Food" a "Bills Open Kitchen" (2003), které byl vydány již v půlmilionovém nákladu po celém světě. Bill přispívá do australských a mezinárodních publikací jako jsou významné "Delicious magazine", "BBC Good Food magazine" a britský "Food Illustrated magazine". V únoru 2004, bylo zahájeno uvádění jeho šestidílného TV seriálu na stanici "The Lifestyle Channel". Vystupuje také ve svém pravidelném pořadu v australském radiu a dále v pořadu BBC nazvaném "Two's Saturday Kitchen". Již natočil novou serii kuchařských pořadů "bills food", které byly uváděny v sobotu ráno na stanici BBC Two, od 11. září 2004 po dobu 7 týdnů. Bill také pravidelně píše pro časopis "Olive".
Jeho positivním výrazným rysem je jeho pohodová povaha. Vždy usměvavý vytáhlý blonďák, v bílých džínsech, žije se svou rodinou - partnerkou Natalii a svými třemi dcerami (Edie, Inés a třetí nejmladší Bunny) v domě blízko pláže Bondi Beach. Každý svůj den začíná plaváním a končí v noci jednoduchou večeří na verandě spolu se svou rodinou. Na většinu svých kuchařských nápadů a postupů - podle jeho slov - přichází při každodením kreativním vaření pro svá děvčata. Skutečné tajemství Grangerova úspěchu je ale v tom, že jeho jednoduchá domácí jídla, jež nevyžadují neobvyklé suroviny, spojují navzájem lidi jak v jeho restauraci, tak v otevřené kuchyni a při společném stole.
Odkazy:
BBC stránka Bill Grangera
FOOD FEATURES - Bill Gardner
Bill's Easy Australian Style
Recepty ze seriálu "bills food" uvedené již v DDK:
POČÁTKY (1)
Míchaná vajíčka
Ricottové lívanečky
Placičky z kukuřice a avokádovou salsou
Vietnamsky kuřecí salát
Plněné rolky z rýžového papíru
Banánový máslový pudink
Steakový sendvič
DEN ZA DNEM (2)
Borůvkové a mandlove müsli
Thajská smažená rýže
Pečené rizoto s tuňákem
Zapečené klobásky s bramborem a rozmarýnem
Teplý těstovinový salát s rajčetem a sýrem ricotta
Čínský salát z grilované kachny
Limetkový dezert
CHVÍLE VOLNA (3)
Restovaný tuňák na jehle
Bramborový salát s chilli a jarní cibulkou
Ostružinový koláč s kokosem
Jogurtová penacotta
Kořeněná pečená tykev
Kari s česnekem a dýní
Vegetariánské kari s cizrnou, rajčaty a lístky špenátu
Jednoduchý rajčatový salát
DNY A NOCI (4)
Sendvič s humrem
Mousse z bílé čokolády
Moskevský koktejl
Vanilkové dortíky s polevou z bílé čokolády
Houbová minipizza
Pečená kuřecí křidýlka s medem a citrónem
VÝSTŘEDNÍ DNY (5)
Pečená jehněčí žebírka v křupavé kůrce
Gratinované brambůrky
Salát ze zelených fazolek
Čokoládový pudink
Mrkvové smaženky s jogurtovým dresinkem
Restované mušle
Kuřecí salát s grapefruitem, pistáciovými oříšky a mátou
Pusinky se zmrzlinou a vařenými broskvemi s jemnou vůní pomerančových květů
DLOUHÉ HORKÉ DNY (6)
Kuřata marinovaná v koriandru s okurkovou přílohou
Salát z grilovaných chobotniček
Třešňový koláč
Kokosový chlebíček
Glazovaná šunka
Salsa z manga
Salát z lusků cukrového hrášku
Meruňkový koláč naruby
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME