Vaříme s Billem - recepty z druhého dílu TV seriálu
Na televizní kabelové stanici "Spektrum" zařadili pětidílný gastronomický seriál "bills food" s Billem Grangerem, v českém překladu uváděný jako "Vaření s Billem". Zde jsem pro vás zaznamenal recepty pokrmů uvedené v druhém dílu nazvaném:

DEN ZA DNEM

(Borůvkové a mandlové pražené müsli - Thajská smažená rýže - Pečené rizoto s tuňákem-
Zapečené italské klobásky s bramborami a rozmarýnem - Teplý těstovinový salát s rajčetem a sýrem ricotta - Čínský salát z grilované kachny - Limetkový dezert)
Když jsem byl malý říkalo se, že se blížíme k vyšší společnosti, kdy za nás veškerou práci zastanou počítače a roboti, my se budeme celé dny moci jen povalovat na pláži. Asi jsme naletěli. Já bojuji s realitou moderního života tak, že se snažím všechno zjednodušit, hlavně přes jídlo. To znamená: méně vařit, méně nakupovat a vše vrátit ke své podstatě! Ve stravě se však snažím dodržovat tři pravidla: snídaně by měla být zdravá, oběd má být lehký a večeře by měla být hotová do dvaceti minut. V dnešní uspěchané době se často zapomíná na snídaní. Já se za všech okolností snažím udržovat zásobu svého oblíbeného borůvkového a mandlového praženého müsli. Je to hračka jenom příprava zabere trochu času. Skvělé je ale to, že vždycky vím co je uvnitř, což u koupených prostě netuším. Může tam být třeba moc tuku nebo moc cukru. Takhle si můžeme každý připravit müsli podle vlastní chuti.

Borůvkové a mandlové pražené müsli
Suroviny na 4 porce:
  • 3 šálky ovesných vloček
  • opražené mandle
  • sezamová semínka
  • slunečnicová jádra
  • kokosové šupinky
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 šálku jablečné šťávy
    Příloha: bílý jogurt s malinami
    Postup přípravy:
    Na plech nasypeme tři šálky ovesných vloček, přidáme již opražené mandle, aby se při druhém pražení nespálili, sezamová semínka a slunečnicová jádra. Ještě třeba tam přidáme i strouhaný kokos. Lepší jsou šupinky nezalezou mezi zuby jako třeba kokosová moučka. A ještě tam patří oblíbená dýňová jádra. Vše promícháme s troškou oleje, aby to po upražení pěkně křupalo. Nakonec přidáme jablečnou šťávu. Ta směs osladí místo cukru nebo medu. Vše promícháme a dáme asi na půl hodiny do trouby vyhřáté na 180°C. Ale každých zhruba 10 minut směs musíme promíchat, protože jinak se vločky na okrajích začnou připékat. Dám to vždy do trouby a jdu vzbudit děti. Müsli pak vyjmu z trouby a nechám tak 10 až 15 minut ochladit. Pak něho přidáme sušené borůvky. Můžeme se také použít rozinky, ale pokud máme borůvky, je to dobrá změna. A teď to hezky promícháme. Müsli vydrží i několik týdnů, měsíc, ale už není tak křupavé. Nasypeme je do misky a uděláme k nim malinový jogurt. Rozmačkáme maliny zamícháme je lehce do jogurtu a můžeme přidat i nektarinky. Když se začnou na trhu objevovat čerstvé peckoviny, to znamená, že už je léto za dveřmi. Přidáme ještě trošku mléka. Bude to takový čerstvý začátek náročného dne.
    nahoru
    Někdy, když se vrátím pozdě domů z práce, jsou již děti v posteli a chci uvařit rychlou večeři. Pustím se do thajské smažené rýže. To je rychlovka. Tento pokrm z rýže je spíš thajský než čínský, což je díky použití česneku a rybí omáčky. Když už se nechám nalákat na toto rychlé občerstvení, tak s tím většinou již počítám a připravíme si předtím nějakou rýži navíc, a tu použiji právě na tuto thajsou smaženou rýži.
    Thajská smažená rýže
    Suroviny:
  • jasmínová rýže, uvařená, vychladlá
  • brokolice, nakrájená podélně
  • rajčata, na čtvrtky
  • 4 stroužky česnek
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • rybí omáčka
  • olej na smažení
  • čerstvá zelenina: okurka, limetka, nať koriandru, nasekaná chilli paprička
    Postup přípravy:
    Rozehřejeme velkou pánev (wok) a protože budeme rychle smažit musíme mít předem všechny přísady již nakrájené a připravené po ruce. Brokolici nakrájíme šikmo podélně na proužky a rajčata na čtvrtky. Na rozpálenou pánev nalijeme trošku oleje, přidáme česnek a vychlazenou uvařenou rýži. Než přidáme vejce, tak je v šálku osolíme, opepříme a lehce ušleháme. Uvnitř rýže již smažené na pánvi uděláme jamku (odhrábneme ji uprostřed stranou), do které nalijeme vejce a uděláme v ní něco jako míchaná vajíčka, ale jen tak, aby byla jen ze 2/3 udělaná. Pak je zamícháme a s rýží zprudka osmažíme. Teď přidáme rýbí omáčku. Celé to trvá jen pár minut, . . . tak je to vážně rychlé. Nakonec přidáme ještě pár čerstvých přísad tj. několik kousků okurky, limetku a čerstvou nať koriandru. K tomuto jídlu můžeme podávat nasekanou chilli papričku, zvlášť v misce a každý si je přidá pokud chce a má to rád ostřejší.
    nahoru
    Důležité jsou na vaření v týdnu ty suroviny, které máme po ruce, abychom mohli rychle vyčarovat večeři. Jsou to například - rýže, těstoviny, brambory - takové ty univerzální potraviny. Bill má tři základní jídla, ke kterým se pořád vrací: pečené rizoto s tuňákem, zapečená italská klobása s bramborem, teplý těstovinový salát s rajčetem a sýrem ricotta. To jsou jeho oblíbená jídla, protože se dělají v jednom hrnci a jsou do půl hodiny hotová.
    Pečené rizoto s tuňákem - Baked risotto with tuna
    Suroviny pro 4 porce:
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule, najemno nasekaná
  • 1 stroužek česneku najemno nasekaný (není nutný)
  • 1 lžička mořské soli
  • 180 g rýže, druh arborio
  • 375 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 konzerva ( (185 g) tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji
  • 3 cukíny, na jemné plátky
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce jemně nasekané natě petrželky
  • nastrouhaný parmazán, při podávání (není nutné)
    Postup přípravy:
    V tří litrové zapékací misce s poklicí osmahneme během asi 5 minut česnek cibuli dosklovita na olivovém oleji. Přidáme uvařenou rýži a restujeme za míchání asi minutu, jako když děláme rizoto. Přidáme konzervu nakrájených rajčat a vývar nebo vodu. Kapalinu uvedeme do varu. Pak přidáme cukíny a obsah konzervy s tuňákem, opepříme, zakryjeme pokličkou a strčíme do trouby. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 200°C (plyn na stupni 6) nebo až je rýže měkká. Pak povrch rýže posypeme nasekanou petrželkou, případně ještě jemně nastrouhaným parmazánem a podáváme
    nahoru

    Zapečené italské klobásky s bramborami a rozmarýnem
    Suroviny na 4 porce:
  • 6 italských nebo jiných kvalitních vepřových klobásek
  • 800 g salátových brambor ve slupce, dobře vydrhnutých a nakrájených na plátky
  • 11 lžičky papriky
  • 1 stonky rozmarýnu, lístečky necháme na stonku
  • 4 stroužky česneku, ve slupce
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 krajíčky bílého chleba (např. ciabatta )
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • hrstka lístku petrželky, nasekané
  • čerstvý listový salát, pro podávání
    Postup přípravy:
    Nakrájíme klobásky na asi 4 cm kousky a položíme je na větší pekáč nebo pánev. Přidáme nakrájené brambor ve slupce, papriku, stonky rozmarýnu s lístky, stroužky česneku ve slupce, mořskou sůl a pepř. Rozdrobíme pečivo na drobné kousky (strouhanku) a přidáme do pekáče (pánve). Povrch postříkáme olejem, ale jen opatrně, protože klobásky mohou být dost mastné. Suroviny lehce prohodíme. Naplněný pekáč umístíme do předehřáté trouby na 200°C na dobu 30-40 minut. Upečený pokrm posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s listovým salátem.
    nahoru

    Teplý těstovinový salát s rajčetem a sýrem ricotta
    Postup přípravy:
    Nejdříve potřeme pár krajíčků chleba (veka) česnekem, pokapeme olivovým olejem a zapečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C než zezlátnou. Ty pak nakonec rozdrobíme na těstoviny. Dáme vařit těstoviny - rigattoni a uděláme omáčku.Nakrájíme dva košíky třešňových rajčátek, pokapeme olivovým olejem a červeným nebo bílým octem. Dochutíme lžičkou cukru na vyrovnání chutí. Ještě osolíme a opepříme. Když jsou těstoviny hotové, lehce je vmícháme do rajčat a naložíme na talíře, posypeme celými lístky bazalky, čerstvým sýrem ricotta a samozřejmě chlebovými drobky. Vše dokončíme ochucením troškou mořské soli.
    nahoru
    V pracovní dny vařím opravdu ze základních surovin cizrny těstovin, rajčat a tuňáka z konzervy, ale jsou výborné i asijské suroviny: rybí omáčka, sójová omáčka limetky a nať koriandru. Ale když nechceme vařit a máme chuť na něco dobrého zaběhnu do čínské čtvrti a koupím pečenou kachnu, ze které pak připravím fantastický nudlový salát. Inspiraci na nudlový salát s pečenou kachnou jsem si přivezl z Tokia. To mně bylo tehdy 19 let. Neměl jsem peníze a každý den obědval studené nudle. V Tokiu jsem si chtěl najít práci v restauraci, když tak miluji jídlo, ale bohužel mně v tom bránila moje neznalost japonštiny. Tak jsem nakonec sehnal práci v ruské restauraci. Byl to děs a hrůza, protože jsem akorát v přestrojení za kozáka rozdával letáky na nádraží a modlil se, aby mně neviděl nikdo známý. Na následujícím čínském salátu z grilované kachny je výborné to, že i když je z různých surovin je rychle hotový. Místo kachny můžeme použít grilované vepřové nebo kuřecí prsíčka.
    Čínský salát z grilované kachny
    Suroviny na 4 porce:
  • 1 balíček vaječných nudlí
  • 1/2 grilované kachny (nebo grilované vepřové nebo kuřecí prsíčka)
  • lusky mladého hrášku nebo chřest či fazolové lusky, na poloviny
  • 1 okurka, na delší nudličky
  • jarní cibulka, na delší nudličky
  • bylinky: čerstvá máta a koriandr
    Na dresink
  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 2 lžičky balsamikového octa
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na kolečka
  • 1/4 šálku limetkové (citrónové) šťávy
  • 1-2 lžíce cukru
  • koření chilli prášku
    Postup přípravy:
    Do vařící osolené vody dáme do vařit čerstvé vaječné nudle. Grilovanou kachnu rozdělíme na poloviny. Její maso je nejlepší natrhat, ale dá se i nakrájet. Natrhané masou však lépe natáhne dresink a je ještě chutnější. Můžeme také na kachně nechat jen asi polovinu kůžičky, protože je docela mastná, ale jestli ji máme rádi, tak ji necháme celou. Takže my ji teď ale stáhneme a nadrobno nakrájíme nebo lépe natrháme ručně. Do salátu vložíme lusky mladého hrášku, hrášek a okurku, protože je dobré když pak křupou. Ještě jarní cibulku a chilli papričku. Z lusků vyjmeme však vlákno a rozpůlíme je na poloviny, aby byly akorát k zakousnutí a mohly se jíst jak hůlkami, tak vidličkou. Místo hrášku je také v salátu vynikající chřest nebo fazolové lusky - cokoliv co křupe se dokonale hodí k měkkým nudlím a kachně. Lusky necháme chvíli blanžírovat ve vařící vodě. Zatím nakrájíme na delší nudličky okurku. To jak nakrájíme přílohy je poměrně důležité. Když předpokládáme, že nudle jsou již hotové, tak ještě pro jistotu raději jednu vyzkoušíme zda je "al dente". Když je pak procedíme neměly by být úplně měkké. V salátu jsou rozhodně lepší mírně nedovařené nudle, než převařené. Převařené nudle by zbytečně nasákly dresinkem a byly by moc lepkavé. Přelijeme nudle studenou vodou, necháme okapat a mezitím uděláme dresink. Okapané nudle vložíme do mísy a posypeme je nakrájenou okurku, natrhaným kachním masem, troškou máty a koriandru. Kachní maso přelijeme dresinkem. Ještě můžeme přidat jarní cibulku, kterou nakrájíme ji stejně jako okurku. Chceme dodržet podobný tvar. Pořádně vše promícháme a čínský salát z grilované kachny je hotový.
    Příprava dresinku:
    Smícháme sójovou omáčku, sezamový olej (ten dodá oříškovou příchuť) a taky, světe div se, balsamikový ocet, protože ten se podobá čínskému černému octu. Ještě přidáme limetkovou šťávu, která tomu dodá šmrnc. Vyrovnáme chutě přídavkem cukru a dresink okořeníme chilli. Rychle mícháme, aby se rozpustil cukr.
    nahoru

    Limetkový dezert
    Suroviny na 4 porce:
  • 50 g másla
  • 1 šálek cukru šálek
  • citrónová kůra, nastrouhaná
  • smetana
  • 2 vejce (odděleně žloutek a bílek)
  • hladká mouka
  • 3 dcl mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • tuk na vymazání zapékacích misek
    Pro podávání: bílý jogurt a mučenku
    Postup přípravy:
    Do misy dáme změklé máslo, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru z jednoho plodu, smetanu a vše dohladka ušleháme. Pak přidáme za stálého míchání jeden po druhém žloutky, prosátou mouku a mléko. Zamícháme ještě s citrónovou šťávou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vpravíme do máslové hmoty. Vypadá to sraženě, ale v troubě se to spraví. Hmotu nalijeme do čtyř lehce tukem vymazaných zapékacích misek a dáme je na 12 až 15 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Při podávání dáme na dezert pořádnou dávku jogurtu, který potlačí sladkou chuť a nahoru ještě vrchovatou lžíci mučenky. S kachním salátem to bude velmi kultivovaná večeře.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly

    O autorovi - 1. díl - Počátky - 2. díl - Den za dnem - 3. díl - Chvíle volna - 4. díl - Dny a noci - 5. díl - Výstřední dny - 6. díl - Dlouhé horké dny
    HOME

    [CNW:Counter]